In 2003 besloot Frens Frijns zijn Shine festival vanwege ‘een overspannen dancemarkt’ niet door te laten gaan. Een jaar later wordt bekend dat ook er nooit meer een editie van Shine komt. Frijns stopt ermee. Een misverstand rond de exploitatiekosten van de TU te Eindhoven, de droomlocatie waar het festival dit jaar zou plaatsvinden, dreef de betrokken partijen uit elkaar. Die kloof kon niet overbrugd worden. Ondertussen hield de gemeente de oude stek van Shine, het Stadhuisplein, beschikbaar. “Eigenlijk hadden we al een tijd geleden de knoop doorgehakt: we zouden dit jaar het Shinefestival toch niet bij de TU houden. Maar de keus dat we uiteindelijk niet teruggaan naar het Stadhuisplein hebben we pas deze week genomen.” Maar de hoofdreden van het stoppen met Shine van financiële aard. “Ik ben niet alleen een fan. Op het Stadhuisplein kan ik niet de spannende programmering brengen die ik zou willen. Op sommige podia wou ik meer de diepte in.”
Frijns had toestemming om zijn dance festival, inclusief camping, op het TU terrein te organiseren, . Maar door de bijkomende kosten, die op het bord van Shine terecht kwamen, zou de ticketprijs tien euro hoger uitvallen dan voorheen. “Dan loop je teveel risico. Shine zou zich dan teveel in de richting van de grote dance-evenementen moeten begeven, en zo’n festival zijn wij niet.”
De Shine-organisatie kampt, net als een aantal podia in Nederland, met het probleem van de ID-banen. “Wij hebben vijf mensen in dienst, waarvan vier ID-ers. Omdat die gesubsidieerde banen uiteindelijk moeten verdwijnen, kun je de baan van een vertrekkende ID-er alleen opvullen met een ID-er van ergens anders. Er gaan een paar mensen bij ons weg die ik moeilijk kan vervangen. Als ik er gewone arbeidsplaatsen van maak, stijgen de loonkosten zoveel dat we minder projecten kunnen doen. Daardoor hebben we weer minder inkomsten.”
Frijns zat de afgelopen weken in Berlijn en gaf zijn ogen goed de kost. “Ik ben bij het Club Transmediale festival geweest. Dat is een topfestival dat elektronische muziek met bewegende beelden terug naar de club brengt. Het duurt negen dagen en telt twee podia. Ik heb er veel inspiratie opgedaan.” Het afgelopen jaar was rustig voor Frijns. “Ik ben zes keer op vakantie geweest. Misschien dat ik er nog wel zo’n jaartje aan vastplak.”
Shine kan de uitdaging niet meer vinden
"We zouden ons teveel in de richting van de grote dance-evenementen begeven"
Shine-organisator Frens Frijns had het eigenlijk behoorlijk goed voor elkaar. Hij had toestemming van alle betrokken partijen om zijn dancefestival op een droomplek te organiseren. Toch gaat óók dit jaar Shine niet door. Sterker nog, Shine zal nooit meer plaats vinden. Een misverstand over de kosten die de nieuwe locatie met zich meebracht kon de partijen niet meer bij elkaar brengen.