Paddy van Lieshout is zelfstandig verder gegaan met zijn Javaanse eethuis, nadat Niemeyer gedwongen de samenwerking moest opzeggen. De franchise werd opgeheven en zeven van de tien restaurants sloten de deuren. Van Lieshouts restaurant veranderde in kortweg Javaans Eetcafé en hij begon een nieuw soort franchise. Nu is er ook Javaans Eetcafé in Groningen. In Maastricht is het Javaanse Jongens Eetcafe omgedoopt in kortweg De Javaan.
Nu de banden met Niemeyer zijn verbroken, mag Van Lieshout weer aan sponsoring denken. “Dat doe ik nu gewoon op persoonlijke titel.” Van Lieshout betreurt wel dat de eethuisjes niet meer bij het North Sea Jazzfestival betrokken zijn. “Stoppen met sponsoring betekent niet alleen minder shagverkoop, het betekent ook minder cultuur. Oerol dreigt zelfs te verdwijnen.”
Zijn eigen eethuisje heeft weinig last van de naamsverandering gehad. “Ik merk geen verschil. Volgens mij heb ik er geen sateetje minder door verkocht. Het gekke is dat de klanten gewoon de oude naam blijven gebruiken. Die is blijkbaar heel erg ingeburgerd in die vijf jaar.”
Het laatste nummer van muziektijdschrift Samsonic verscheen in mei.
Case closed deel 6: Javaans Eetcafé verkoopt geen sateetje minder
Zeven van de tien eethuizen verdwenen
3VOOR12 duikt het eigen archief in op zoek naar nieuwsberichten die zo vlak voor de jaarwisseling nog om een klein vervolg vragen. Vandaag: ‘Samsonic en Javaanse Jongens Eetcafé mogen niet meer sponsoren’. Met als doel de wet op tabaksreclame te omzeilen begon tabaksboer Niemeyer ooit een popblad en een Javaanse eetketen. In 2004 mocht dat niet meer. Kun je nu nog wel een sateetje in Eindhoven kopen?