In Engeland zijn de Mobo Awards al enige tijd punt van discussie. Voor de prijs is een aantal homohatende rappers genomineerd, zoals Elephant Man en Vybz Kartel. De homobelangengroep Outrage! vraagt om een boycot. In Nederland gebeurt nu iets vergelijkbaars. Het optreden op zaterdagavond van de Jamaicaanse rapper Buju Banton op de Uitmarkt is afgelast. Banton rapt dat homo’s door het hoofd geschoten moeten worden.
Het balletje is begin augustus aan het rollen gekomen, nadat Beenie Man zijn excuses maakte voor beledigende teksten. Beenie Man rapt onder andere ‘I’m dreaming of a new Jamaica, come to execute all gays’. De homobelangengroep Outrage! nam daar geen genoegen mee. “Die zogenaamde excuses zijn zo vaag dat geen eens duidelijk is waarvoor hij excuses maakt.”
De discussie laaide deze week pas echt op. Outrage! wist via bladen als The Independent aandacht te krijgen voor de in hun ogen dubieuze nominaties van de Mobo Awards. Voor die prijs zijn Elephant Man en Vybz Kartel genomineerd, die door Scotland Yard zijn onderzocht na klachten over homohatende teksten. Het Engelse Openbaar Ministerie onderzoekt nog of de rappers hiervoor strafbaar zijn. Voor Outrage! reden genoeg om aan de BBC te vragen de awards te boycotten.
In die zin is rapper Buju Banton ook geen lieverdje. In zijn nummers vergezellen pistoolschoten teksten als ‘Boom bye bye, in a faggot’s head, they have to die, boom bye bye’. In thuisland Jamaica is een arrestatiebevel uitgegaan omdat Banton bovendien actief betrokken zou zijn geweest in een gewelddadig incident tegen homo’s. Dat heeft gevolgen voor zijn carrière. In Duitsland zijn al drie optredens afgelast. In België mag Banton vanavond nog wel optreden, zolang hij niet de nummers zingt die beledigend zijn voor homo’s.
Morgenavond zou Buju Banton optreden op de Amsterdamse Uitmarkt. Dat is vandaag geannuleerd. Pim Luiten, directeur van organisator het Amsterdams Uitbureau: “Het feit dat Banton actief betrokken was bij dat incident gaf voor ons de doorslag.” Luiten heeft de afgelopen week veel overlegd met partijen als Amnesty International en het COC, die al aandacht vroegen voor deze zaak. In eerste instantie zou het optreden van Banton nog wel doorgaan, onder dezelfde voorwaarden als in België. Luiten heeft tot nog toe geen teleurgestelde reacties gehoord, ook al zou Banton populair zijn onder jongeren in Amsterdam. Hij weet ook niet of Banton alsnog zijn gage op zal eisen. “Ik zie overigens geen verband met die Engelse ophef, behalve dat het beide actuele onderwerpen zijn.”
Overigens heeft Banton al vaker opgetreden in Nederland, onder andere in de Melkweg. Programmeur John van Luijn vindt alle ophef overdreven. “Het is toch al jaren zo dat Jamaicaanse artiesten zich denigrerend uitlaten over homo’s? Ik kan wel ergere shit vinden in rapteksten. Blijkbaar moet er weer een bandje hangen voor een hele groep. Aanstaande dinsdag staat hier Kelis, die staat er om bekend wat tegen blanken te hebben. Moet ik daarom die hele show maar afzeggen? Ik heb een hekel aan honden, mag ik daarom niet meer draaien op een feestje voor hondenkennelbezitters?”
Een vervangende act voor Buju Banton is nog niet bekend. Wie de rapper overigens toch live wil zien, kan op 20 september naar de Melkweg.
Uitmarkt weert homohater Buju Banton
In Engeland vraagt homobelangengroep om boycot Mobo Awards
Rappers die zich in hun teksten denigrerend of beledigend uitlaten tegenover homo’s zijn de gebeten hond. Optredens van rapper Buju Banton, waaronder die op de Amsterdamse Uitmarkt zaterdagavond, worden gecanceld. En Engelse homobelangengroepen vragen om een boycot van de Mobo Awards, waar enkele homohatende rappers voor genomineerd zijn.