Wat is de link tussen de Olympische Spelen in Athene en breakdance in Nederland? Antwoord: het Hiphophuis. Zes breakdancers van dit Hiphophuis, dat bedoeld is om te waken over de kwaliteit van Nederlandse hiphop, zullen vertegenwoordigd zijn in de randprogrammering tijdens het sportevenement in Griekenland. In deze programmering is ruimte voor culturele activiteiten om de gasten te vermaken.
Blijft de vraag hoe de Griekse organisatie bij dit Rotterdams gezelschap - voor de gelegenheid omgedoopt tot Optima Forma - is terecht gekomen. Aruna Vermeulen van het Hiphophuis heeft daarop het antwoord. “De invulling van het programma is uitbesteed aan een aantal ambassades omdat de organisatie er zelf niet aan toe kwam. De Nederlandse ambassade heeft contact opgenomen met de Rotterdamse Kunst Stichting, die ons vervolgens benaderde. Tenminste, dat is mij verteld. Maar misschien zit er ook wel iemand op die ambassade die stiekem heel erg van breakdance houdt.”
Breakdance, het is nu niet het eerste waar je aan denkt bij Nederlandse cultuur. “Dat klopt, breakdance komt natuurlijk uit Amerika en maakt deel uit van de hiphop-cultuur. De Nederlandse ambassade wil laten zien dat cultuur in Nederland heel divers is”, aldus Vermeulen. Zo zal er ook een Nederlandse jazzband naar Athene afreizen.
De zes breakdancers, in leeftijd variërend van 20 tot 34 jaar, zijn bijna allemaal op professioneel niveau bezig met hun sport. “We hebben onze levens in dienst gesteld van de hiphop. Het wordt voor ons dan ook geen vakantie, maar puur werk”, stelt Vermeulen. Toch is hun bijdrage bijna vrijwillig. “We doen het voor de ervaring. Het is niet zo dat we na afloop in een dikke Mercedes rijden. We krijgen wel onze onkosten vergoed.”
Op 14 augustus stapt Optima Forma in het vliegtuig. Tot die tijd sleutelen ze aan hun voorstelling, die ongeveer een kwartier duurt. “Het is een combinatie van hiphop, breakdance, electric boogie en dans. Het zijn verschillende fragmenten die samen één geheel vormen”, zegt Vermeulen. Onlangs zijn de zes naar de boulevard in Scheveningen geweest voor een try-out. “Omdat daar een doorsnede van het Nederlandse publiek komt. De reacties waren heel goed. Iemand gaf ons zelfs 50 euro, terwijl we helemaal geen geld vroegen voor de show. Anderen maakten foto’s of wilden ons nogmaals op het hoofd zien staan.”
Naar verwachting zullen de breakdancers twintig shows opvoeren in Athene op verschillende plaatsen. Hierbij valt te denken aan de Holland House, de Nederlandse ambassade en een groot podium in Athene dat speciaal opgesteld is voor de randprogrammering. Nu maar hopen dat ze niks breaken.
Nederlandse breakdancers kwalificeren zich voor Olympische Spelen
Aruna Vermeulen: “We hebben onze levens in dienst gesteld van de hiphop”
Zes breakdancers van het Hiphophuis in Rotterdam gaan op 14 augustus naar de Olympische Spelen in Athene. Niet om te strijden voor een medaille, maar om de Nederlandse cultuur onder de aandacht te brengen in de zogeheten randprogrammering. “We doen het voor de ervaring. Het is niet zo dat we na afloop in een dikke Mercedes rijden.”