Afgelopen weekeinde werden alle 6000 bezoekers van het dance-evenement Lovefields bij binnenkomst streng op het bezit van drugs gecontroleerd. Hierdoor moesten de feestvierders lang wachten voor zij eindelijk de draf- en renbaan op mochten. Nog vervelender: alle meegebrachte drugs werden in beslag genomen bij de ingang. Jan Smeets, eigenaar van het terrein, staat perplex. Smeets: “Ik heb nooit wiet gerookt en ben sowieso sterk tegen roken, maar dit is toch vreemd. Je mag in Heerlen gewoon een jointje in de coffeeshop kopen. Dan is het toch raar dat je dat hier niet mee naar toe mag nemen?”
Pinkpopvader Smeets is de hele dag op het terrein aangesproken door bezoekers van Lovefields die klaagden over het nieuwe strenge beleid. Smeets: “Ik dacht dat het ging om mensen die meer dan vijf pillen en grote zakken wiet bij zich hadden. Maar het bleek dat onze security echt alles in beslag moest nemen. De politie stond erbij om in de gaten te houden dat er ook echt streng werd gecontroleerd.” Aan het eind van de dag keek Smeets in de ton waar de geconfisceerde wietzakjes in zaten: “Daar kwam een onwaarschijnlijke damp uit!”
Gerard van Duykeren, werkzaam bij het Amstelveense beveiligingsbedrijf The Security Company over de actie op Lovefields. “Wij zijn uitgegaan van de zogenaamde nul-optie zoals die in de wet staat beschreven. Dat moest in opdracht van de politie. Onze mensen hebben de hele dag veel klachten van de bezoekers over zich heen gekregen.”
Woordvoerder Jos Clermonds van Politie Limburg Zuid is verbaasd over de reactie van Smeets. “Alle betrokken partijen zijn akkoord gegaan met het gekozen beleid. Dat de heer Smeets daar niet van op de hoogte was, lijkt mij sterk. Hij zat altijd bij het overleg. Maar ik begrijp het al: wij hebben het zeker weer gedaan.” Clermonds weet niet waarom de politie is uitgegaan van de nul-optie: “Wij zorgen alleen voor de handhaving. Ik neem aan dat justitie de opdracht heeft gegeven.”
Bij de ingang van het festivalterrein kregen bezoekers te horen dat het om nieuw Europees beleid zou gaan. Maar dat de Limburgse politie daadwerkelijk een voorschot neemt op eventueel nieuw Europees beleid is onwaarschijnlijk. Een woordvoerder van Bureau Den Haag van het Europees Parlement: “Die discussie is nu wel gaande maar dat verloopt heel langzaam. Er komen nieuwe richtlijnen met betrekking tot grensoverschrijdende aspecten ten aanzien van criminaliteitsbestrijding. Maar daarvoor moet eerst een nieuwe Europese grondwet worden aangenomen. De kans dat Nederland haar gidsfunctie bij progressief beleid kwijt raakt is aanwezig, omdat ook softdrugs met criminaliteitsbestrijding te maken hebben.”
De actie bij Lovefields lijkt inderdaad op zichzelf te staan. Komend weekeinde vindt namelijk in Biddinghuizen weer het Lowlandsfestival plaats. Bezoekers van dit driedaagse evenement hoeven niet bang te zijn voor soortgelijke taferelen. Lowlands baas Eric van Eerdenburg: “Wij stemmen het beleid ieder jaar af met de officier van politie van Flevoland. Bezoekers mogen vijf gram hasj of wiet meenemen. Ook bij ons zal de politie toezicht houden bij de ingang.”
Jan Smeets heeft wel zijn gedachten over het strenge drugsbeleid op Lovefields. “Je hebt hier in Heerlen een club die Peppermill heet. Zij mogen helemaal niets als het om drugs gaat. De uitbater haalde daarover een keer flink uit naar Lovefields in de pers. Hij vroeg zich af waarom hij streng gecontroleerd wordt, terwijl op Lovefields alles lijkt te kunnen. Ik denk dat dit een soort goedmakertje van de politie is.”
Geen drugs toegestaan op Lovefields
Politie Limburg Zuid: “En nou hebben wij het zeker gedaan?”
Zaterdag werd op de draf- en renbaan van Landgraaf voor de tweede keer dance-festival Lovefields gehouden. Maar de sfeer van love, peace and happiness was ver te zoeken. Bij de ingang werd streng gecontroleerd op softdrugs. Beveiligingsbedrijf The Security Company had opdracht gekregen ‘om uit te gaan van de nul-optie’. Een éénmalige actie of een voorschot op toekomstig Europees beleid?