Na acht jaar heeft The Beta Band, een van de meest invloedrijke Schotse cultbands, besloten uit elkaar te gaan. Gisteren bracht de band een statement naar buiten: “Alle goede dingen moeten eens tot een einde komen. Na acht jaar hard werken en lovende recensies heeft het weinige commerciële succes uiteindelijk zijn tol geëist, en hebben we besloten met de band te stoppen.”
Het viertal uit het Schotse Edinburgh brak door na drie opvallende EP’s, waarop ze een wirwar van stijlen tentoonspreidden. De band viel ook op door hun artwork en het feit dat de leden tijdens optredens regelmatig van instrumenten verwisselden. Hun eerste echte album The Beta Band uit 1999 werd reeds voor de release door de band publiekelijk afgebrand. De eerste single voor hun tweede album Hot Shots II uit 2001 bevatte ongelukkigerwijs dezelfde obscure sample als de hit Day Dream In Blue van I Monster en werd daarom teruggetrokken door de naar originaliteit strevende band. Hun derde album, het door Nigel Godrich geproduceerde Heroes To Zeroes, werd in april dit jaar Disque Pop De La Semaine. Alledrie de Beta Band albums reikten tot de top 20 van de Britse albumlijsten, maar dat bleek onvoldoende voor major EMI.
The Beta Band staat er bekend om, dat ze uitzonderlijk moeilijk te interviewen zijn vanwege hun raadselachtige antwoorden. In een commentaar op de split zei Richard Greentree: “De Beta Band appel was overrijp en vol met wormen, klaar om van de boom te vallen en de zaden naar de grond te laten terugkeren.” Steve Mason houdt het in hetzelfde statement op: “De minderheid heeft altijd gelijk.”
In het najaar volgt nog een Britse afscheidstournee en begin volgend jaar een DVD met videoclips en korte filmpjes. Steve Mason (King Biscuit Time) en Richard Greentree werken aan solo albums, de andere twee leden storten zich vooralsnog op het maken van videoclips.
Gebrek aan commercieel succes nekt The Beta Band
Statement van de band: “Alle goede dingen moeten eens tot een einde komen”
Gisteren kondigde The Beta Band aan er de brui aan te geven. Reden: te weinig commercieel succes. De Schotse band verwierf zich in acht jaar tijd een invloedrijke cultstatus bij critici en een harde kern fans. Commentaar van de band: “Alle goede dingen moeten eens tot een einde komen.”