Het Nationaal Pop Instituut (NPI) was er vandaag als de kippen bij om een persbericht rond te sturen dat de Raad van Cultuur positief oordeelt over het NPI en hun Nederlands Popmuziek Plan (NPP). Toch is de champagne nog niet ontkurkt op het bureau van NPI-directeur Jaap van Beusekom: “Het ligt er maar aan vanaf welke kant je het advies het bekijkt. We zijn natuurlijk blij over het positieve advies van de Raad over het NPP, want dat hebben wij ook altijd gezegd.” Begin januari kregen zowel het NPI als het NPP er van langs tijdens een toespraak van Staatssecretaris Medy Van Der Laan op het Noorderslag Seminar. Uiteindelijk zal zij het advies van de Raad mee moeten nemen voor de Miljoenennota in september. Van Beusekom: “Nu is het dus weer de beurt aan de staatssecretaris.”
Voor de komende periode moet het NPI wèl 10% subsidie inleveren, vanwege een bezuiniging voor de ondersteunende instellingen in de muzieksector. Van Beusekom gaat dat echter aanvechten. “Over de periode 2001-2004 is al 10% inflatie ingeleverd. Ik zie ook dat een vergelijkbare instelling als het Nederlands Theater Instituut er juist 220.000 Euro bijkrijgt! Met wat voor maten wordt hier gemeten? Waarom popmuziek wel en theater niet? Alle theatergezelschappen zijn gesubsidieerd, maar er bestaat niet één gesubsidieerde popgroep. Als iedereen een korting van 10% krijgt, zou ik dat nog begrijpen.”
Ander punt van kritiek van de Raad voor Cultuur betreft het feit dat de beleidsplannen van de NPI, Conamus en de VNP (Vereniging Nederlandse Podia) niet genoeg op elkaar zijn afgestemd. Van Beusekom heeft daar wel een verklaring voor: “Bij het VNP is de directeur langdurig ziek en werkt de rest part-time. Bij Conamus is het gedoe over A2A (de mislukte door de NPI georganiseerde muziekconferentie Access To Amsterdam, red.) nu weg en we werken hard samen met MusicXport.”
“We zijn erg blij met het advies van de Raad, omdat het Amsterdam Dance Event een structuele subsidie zou krijgen. Het is nu erkend dat het ADE de Nederlandse dance scene wel degelijk naar een hoger niveau weet te brengen”, juicht Pieter van Adrichem, PR manager van Conamus. “Wat betreft de onenigheid over A2A is het voor ons nu ook: ‘zand erover’. Er bestaat een sterke wil om samen te werken met het NPI en de VNP.”
"Op het moment dat de aanvragen de deur uitmoesten heeft er inderdaad te weinig overleg plaatsgevonden, waardoor er overlappen in de aanvragen waren, maar dat ligt niet eenzijdig aan de ziekte van onze directeur", verdedigt VNP's interim directeur Geert van Itallie. De VNP had meer dan 1,1 miljoen Euro aangevraagd, maar kreeg uiteindelijk het advies met 65.000 Euro genoegen te nemen, de reguliere 10% minder dan het huidige budget. Reden voor de hoge aanvraag van de VNP was het voorstel dat zij bijzondere subsidies voor nieuwe programmering en support voor Nederlandse acts aan de podia zouden gaan verstrekken in aanvulling op het NPP. Van Itallie: "We hadden al ingecalculeerd dat we dat grote bedrag niet zouden krijgen, maar we wilden aangeven dat de meerjarenplannen van de FPPM met vaste podia voor poppodia niet flexibel genoeg zou werken. Het VNP is wel blij dat we als belangenvereniging nog het advies voor subsidie krijgen, want de sector moet dat eigenlijk zelf ophoesten. Het is een mooie overbrugging naar de verdere professionalisering van de popppodia."
NPI wil 10% korting aanvechten
Vete over A2A tussen NPI en Conamus bijgelegd
Opvallend in het advies van de Raad voor Cultuur is de positieve beoordeling van het Nationaal Popinstituut en het Nederlands Popmuziek Plan. Begin januari lagen beide nog zwaar onder vuur na een toespraak van Van der Laan tijdens Noorderslag. Hoewel het NPI zoals alle ondersteunende instellingen in de sector 10% moet inleveren, wil NPI-directeur Jaap van Beusekom dat aan gaan vechten: “We hebben reeds 10% inflatie ingeleverd.”