De eerste uitzending van Club Lek, 7 april 1999, in de Amstel Studio aan het Rembrandtsplein in Amsterdam is een test. Kun je drie acts van verschillende pluimage in drie uur live-pop-radio onderbrengen? Hoe doe je dat met soundchecks, interviews? En met eten? Is er budget genoeg? Kan het technisch? Kan het qua personeel? Komt daar publiek op af? En kun je een balans vinden tussen het radioprogramma en de live-sfeer ter plekke? Vragen die toen boven de hoofden van makers en bedenkers als grote vraagtekens zweefden, maar die we nu, na vijf jaar succesvol Club Lek/3VOOR12 volmondig met 'ja' kunnen beantwoorden.
Want anno 2004 is Club 3VOOR12, dat in 2003 haar Geuzennaam Club Lek losliet, een instituut binnen de alternatieve popcultuur van Nederland geworden, waar al meer dan 600 acts optraden, waaronder The Hives, Audio Bullys, Brainpower, Das Pop, Zita Swoon, Spinvis, Calexico, Fannypack, Frank Black, The Riplets, Dayna Kurtz, Urban Dance Squad, Junkie XL, De Heideroosjes, De Kift, Extince, Daryll-Ann, Bauer, Turin Brakes en Peter Pan Speedrock. Elke woensdagavond luisteren tienduizenden fanatieke popliefhebbers naar dit VPRO-programma p 3 FM, en nog eens duizenden kijken via hun computer of via webtv naar de uitzending.
De laatste jaren kunnen we elke week de e-mail "Club 3VOOR12 is weer vol!" rondsturen, en soms, bij grote acts, zoals destijds met Manu Chao, rinkelen binnen in Studio Desmet onophoudelijk de mobieltjes onder de "mag ik er nog in? ah toe.."-smeekbeden van desperate fans. Dat een grote Amsterdamse poptempel vorig jaar beleefd kwam vragen of we bands alsjeblieft niet op dezelfde avond wilden boeken, omdat we anders teveel publiek "wegzogen", beschouwen we dan ook als een groot compliment.
Vele honderden Club 3VOOR12-concerten staan compleet -en vaak met video- online op onze site. Amerikaanse bands beginnen hun Europese toer soms maar meteen in Club 3VOOR12. Nederlandse bands overtuigen boekers van hun kunnen door met het VPRO Club 3VOOR12-etiket te zwaaien, en Belgische, Duitse, Franse, Zwitserse, Engelse, Schotse, Deense, Zweedse, Finse, Noorse, Zuid-Afrikaanse, Limburgse en zelfs Oezbeekse acts wisten de weg naar onze show te vinden.
Jaap Boots is naar eigen zeggen in de afgelopen vijf jaar volledig vergroeid geraakt met zijn programma: “Ik ben enorm trots op Club 3VOOR12. Alles klopt eraan: de bands, het format, de medewerkers, het publiek, de locatie(s), de sfeer en de inhoud. Plaatsnemen in de Club 3VOOR12 presentatie-fauteuil is voor mij zoiets als plaatsnemen in een door professioneel Formule 1-team in elkaar gezette en perfect afgestelde racewagen. Drie uur scheuren over een hobbelig en soms bochtig circuit voor de boeg. Voor de buitenstaander ziet het er misschien wat krakkemikkig uit, maar ik heb het volste vertrouwen in de techniek, de bands, het publiek en mijn team. Nieuwe banden volop, benzine genoeg en bij de pits-stop van 24.00 uur een glas witte wijn. En als ik eens 'crash' gaat er alleen maar gelach op.”
De Amerikaanse singer-songwriter Steve Wynn was bij de allereerste show aanwezig om de aftrap te verrichten. Hij liep vooraf rond met een baseball en een honkbalhandschoen. Vlak voor hij op moest, gooide hij de bal nog een paar keer over de hoofden van het verbaasde publiek naar zijn bassist. Het was een losse toon die daar gezet werd. Een toon die volgens Boots de sleutel van het succes van Club 3VOOR12 is: “Het is die 'vibe', feestelijk, licht anarchistisch, maar altijd respectvol, die deze show volgens mij gemaakt heeft tot wat hij is.”
5 jaar Club 3VOOR12: "Vraagtekens zweefden boven ons hoofd"
Terugblik op de historie van VPRO’s live radioshow
Woensdag 7 april bestaat Club 3VOOR12, dat in 2003 nog een naamsverandering onderging, precies vijf jaar. Een prestatie waartegen je U mag zeggen. Met een hoofdletter. Vooruitlopend op het grote jubileumfeest woensdagavond nu alvast een terugblik.