Het Groningse Alamo Race Track had een belangrijke toeschouwer bij hun optreden op In The City, de groots opgezette muziekconferentie in Manchester. In het Life Café was namelijk Angus Blair, de Engelse A&R manager van Chrysalis aanwezig. Alamo’s label Excelsior heeft een contract met publisher Chrysalis om de bands zo op de juiste plaatsen te krijgen. Dus ook in Engeland. En Blair was enthousiast over Alamo Race Track. “Ik was onder de indruk van hun nummers; veel geweldige hooks en interessante songteksten. Ze moeten serieus overwegen om te gaan touren in Engeland, want ik denk dat ze een grote kans hebben om hier een independent deal kunnen afsluiten. Volgens mij is het niet moeilijk voor een Nederlandse band om door te breken in Engeland als ze goede nummers en een bepaalde invalshoek hebben.”
Contacten als die met Blair is de reden waarom vier Nederlandse bands afgelopen zaterdag in Manchester een optreden gaven. Alamo Race Track, The Gathering, zZz en Templo Diez kregen ieder 45 minuten tijd om de bezoekers en mensen uit de muziekindustrie te overtuigen. Het doel is om via die contacten een doorbraak in Engeland te realiseren, al is dat laatste in het verleden een moeilijke operatie gebleken. Toch moet dat bands niet weerhouden om een optreden als in Manchester te geven, vindt Willem van Zeeland van het Nationaal Popinstituut, dat samen met Paradiso verantwoordelijk was voor de eerste editie van Amsterdam Calling. “Als je niets probeert is het nóg moeilijker. Je moet eerst een anker hebben, iemand die je bijvoorbeeld optredens aan kan bieden.”
Alamo Race Track lijkt zichzelf dus in de schijnwerpers te hebben gespeeld. Lucas van Slegtenhorst is de general manager van Chrysalis Music Benelux en heeft in Manchester lang met zijn Engelse collega Blair over de band gepraat. “Chrysalis werkt ook voor The Cooper Temple Clause en het zou mooi zijn als Alamo Race Track daar support act voor kan doen. We gaan eerst nog even wachten omdat de plaat net is uitgekomen. Maar we hebben een ingang.” Het vertrouwen is er in ieder geval bij Van Slegtenhorst. “Die plaat moet in Engeland uitkomen, al is nog niet zeker hoe. Misschien gaan we hem exporteren. Alamo Race Track móet internationaal kunnen doorbreken.”
Frank Boeijen van The Gathering heeft een goed gevoel overgehouden aan hun optreden op In The City. Ook deze band heeft gesproken met mensen die al langer meedraaien in de muziekbusiness, al heeft het nog niet direct tot nieuwe activiteiten geleid. Boeijen ziet wel perspectief in Engeland maar is zich bewust van het feit dat hier al jarenlang geen enkele Nederlandse band is doorgebroken. “Engeland heeft een behoorlijke geschiedenis en een flinke hedendaagse muziekscène waardoor de markt er overvol is. Het is moeilijk om de mensen daar wakker te schudden voor iets dat uit Nederland komt.”
Bij het Engelse muziektijdschrift Q is niemand naar de showcase van de Nederlandse bands geweest. Rob Fearn, de features editor van het blad heeft zelfs nog nooit van de bands gehoord die op Amsterdam Calling waren. “Ik ken geen enkele Nederlandse band die hier op dit moment indruk maakt. Het is echter niet zo dat Britse muziekfans of -bladen een negatief vooroordeel hebben. De laatste jaren zijn genoeg Europese bands doorgebroken in Engeland zoals The Hives uit Zweden en Junior Senior en The Raveonettes uit Denemarken. Ik weet zeker dat hier interesse is in een Nederlandse band met kwalitatieve nummers en het juiste geluid en image.”
Voornamelijk handjes schudden op Amsterdam Calling
Nederlandse bands breken al jaren niet door in Engeland, maar we probeerden het nog maar eens
Engels muziektijdschrift Q heeft nog nooit van de Nederlandse bands op muziekconferentie In The City gehoord. Daar willen Alamo Race Track, The Gathering, zZz en Templo Diez verandering in brengen. Door op te treden in Manchester willen ze succes boeken in het land waar al jaren geen Nederlandse band is doorgebroken.