Lipstick Sunset, het debuut van Sander Donkers, is eigenlijk meer dan een bundeling van interviews en reportages die de journalist de afgelopen jaren schreef voor Vrij Nederland / en Het Parool schreef. “Door het format van een tijdschrift word je meestal gedwongen een verhaal in te korten. In het boek staan langere versies.”
De muzikanten, van Andre Hazes tot Solomon Burke tot R.L. Burnside tot Bennie Jolink, die aan bod komen in Lipstick Sunset hebben soms ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen. Toch is er een rode draad in het boek te bespeuren. “Bij alle artiesten in mijn debuut is de weg van de ziel naar de plaat een korte. Het zijn ook allemaal mensen die zich onttrekken aan het cultuurtje van korte interviewtjes in een hotelkamer. Ze zijn niet paranoïde en hebben geen vervelende managers en opereren buiten de hedendaagse muziekindustrie.” Daarnaast kiest Donkers bewust voor oudere gesprekspartners. “Die zitten vol anekdotes en zijn gepokt en gemazeld door de industrie. Ze hebben niet zozeer de behoefte om over hun nieuwste cd met producer X in studio Y te praten. Ik vind het niet interessant om bijvoorbeeld over Underworld te schrijven op het moment dat ze ‘on top of the world’ zijn behalve als je een paar dagen met ze mee mogen in hun entourage. Maar ik spreek ze liever over een jaar of vijf.”
Donkers is niet fan van al zijn gesprekspartners. “Ik zet bijvoorbeeld zelden een plaat van Normaal op, maar ik heb wel bewondering voor ze. Normaal is de aartsvader van de Nederlandse rock; meer dan bijvoorbeeld Boudewijn de Groot. Ik hou van eigengereidheid en originaliteit. Er zitten in Lipstick Sunset zeker geen artiesten tussen waar ik een hekel aan heb.”
Sommige interviews vergden veel van de schrijver. In het hoofdstuk Fat Possum ontmoet Donkers onder andere R.L. Burnside en T-Model Ford. “Ik zat in Mississippi en ontmoette ze meerdere malen. Het zijn muzikanten waar je niet zonder fles drank kan komen aanzetten, met als gevolg dat ik soms ook om negen uur ’s ochtends al aan de whisky zat. Dan moet je echt zorgen dat ze je niet teveel bijschenken.”
Donkers noemt een gesprek mislukt als hij niet in staat is geweest een brug te slaan tussen muziek en het leven. “Die gesprekken hebben Lipstick Sunset dan ook niet gehaald. Ik had graag Elvis Costello aan de inhoudsopgave toegevoegd, maar omdat hij alleen maar heel technisch over muziek wilde praten viel het interview voor dit boek af. Hij liet niets van zichzelf zien: te veel ratio, te weinig hart. Dat is frustrerend.”
Het debuut Lipstick Sunset verschijnt deze week bij Thomas Rap. Naast het schrijven over muziek, schrijft Donkers ook sociale reportages en interviews met schrijvers en acteurs voor Vrij Nederland. Woensdag 24 september is hij te gast bij Jaap Boots in CLUB3VOOR12.
Sander Donkers debuteert met Sunset Lipstick
“Bij alle artiesten in mijn debuut is de weg van de ziel naar de plaat een korte”
Sander Donkers schrijft voor Vrij Nederland en Het Parool. Deze week verschijnt het boek Lipstick Sunset: een bundeling van interviews met muzikanten en reportages. Komende week is de debutant te gast in CLUB3VOOR12.