Zea, The Apers, Kirsten, Racoon en Stuurbaard Bakkebaard hebben één ding gemeen: ze speelden allemaal op de Popronde voordat ze doorbraken naar een groter publiek. Het reizende festival is afgelopen weekend voor de negende keer van start gegaan in Nijmegen. Bas Broeder van de organisatie kijkt met een positief gevoel terug op de vrijdagavond, maar realiseert zich dat het binnen drie jaar afgelopen kan zijn voor de Popronde als er geen sponsors komen.
De formule van de Popronde is simpel. Verspreid over tien weken spelen een slordige 80 acts op het reizende festival dat tien Provinciesteden. Telkens staan er ongeveer 25 acts verdeeld over even zoveel kroegen en podia. Grote namen zitten er niet tussen, want de filosofie achter de Popronde is dat wanneer beginnende bandjes ook eens buiten hun regio spelen en misschien wel een platendeal sluiten. De Popronde begon in 1994 in Nijmegen, en groeide telkens uit zijn jasje tot het huidige formaat. Inmiddels ontvangt de organisatie zo'n 1000 demo's van groepen die willen spelen op het evenement.
De Popronde is voor een groot deel afhankelijk van subsidies. Het is Broeder niet ontgaan dat de overheid flink bezuinigd. "Het is te verwachten dat ook wij gekort worden. We zijn druk bezig met het vinden van een sponsor, anders kan het binnen twee tot drie jaar wel eens afgelopen zijn", stelt Broeder. Toch ziet hij het niet zo somber in. "Ik heb me zelf ook jarenlang beziggehouden met sponsoring. Af en toe ziet het er hoopvol uit en dan stort het opeens in. Dat is toch een kwestie van geluk hebben. Overigens is de Popronde vaak van stadsbelang en dat weten de gemeentes heel goed. Het is dus even afwachten wat er met de subsidies gebeurt."
De middenstand van Nijmegen is in ieder geval enthousiast over de Popronde. Paul Schreurs van café In de Blaauwe hand: "Het is een leuk geheel, en het trekt veel mensen. Bovendien zit er een stukje publiciteit aan vast. Het is een sympathiek evenement. Daarom doen wij al vanaf het begin mee." Ook Henk Derks van De nieuwe maan is al jaren van de partij. "We vinden het leuk om live muziek in het café te hebben, maar dat is nogal lastig omdat je een vergunning voor geluidsoverlast nodig hebt. Dit is een van de weinige keren dat het kan en dat maakt de Popronde heel aantrekkelijk." Maud Peters van De Mug doet mee aan het evenement omdat het veel jongeren trekt. Opvallend is dat alle horecabazen melden dat de omzet op zo'n avond niet hoger uitvalt. "Het is op een gegeven moment zo druk, dat de logistiek stagneert. Zakelijk gezien is het dus niet interessant", aldus Schreurs.
Dit jaar is er voor het eerst een Popronde cd uitgekomen, met werk van A Balladeer, SAD-O-SKY, Woost en Audiosleeper. "Op de cd staan 20 bands die volgens ons het meest kansrijk zijn voor succes", zegt Bas Broeder van de organisatie. Het schijfje ligt niet in de winkel, maar is wel te verkrijgen tijdens de Popronde en bij veel podia door het hele land heen. "We willen zo wat meer aandacht geven aan de Popronde. Dit konden we doen omdat we vorig jaar meer geld hebben gekregen uit het fonds Podiumprogrammering en Marketing."
Speciaal voor 3VOOR12 geeft de Popronde cd's weg. Wie een exemplaar wil bemachtigen, kan een e-mail sturen naar popwaarts@xs4all.nl met als subject CD2003.
Popronde is weer enthousiast van start gegaan
Maar binnen drie jaar kan het afgelopen zijn
Afgelopen weekend is de Popronde in Nijmegen voor de negende keer van start gegaan. Het reizende festival voor bandjes aan het begin van hun carrière trok, ondanks het warme weer, veel bezoekers. Organisator Bas Broeder heeft een positief gevoel overgehouden aan de eerste uit tien avonden, maar waarschuwt dat het binnen drie jaar afgelopen kan zijn met de Popronde als sponsors wegblijven.