Crossing Border doet het dit jaar weer in Den Haag. Maar liefst vijf dagen lang spreidt organisator Louis Behre zijn programma over twee lokaties. Op woensdag 12, donderdag 13 en vrijdag 14 is de Koninklijke Schouwburg het toneel, zaterdag 15 en zondag 16 wordt de Grote Kerk plaats van handeling. Crossing Border wil weer 'moeilijker' worden. Volgens Behre werd het festival voor de critici ("de VPRO incluis") 'te populair'. En, inderdaad, dit jaar staan er niet al te veel hippe rock en popbandjes op het programma. Maar of het programma daarmee ook interessanter wordt? Behre vindt van wel. De nadruk ligt op samenwerkingen tussen verschillende disciplines. Het festival moet dus zijn naam weer meer eer aan gaan doen. Er is bijvoorbeeld meer ruimte dan ooit voor schrijvers en overwachte samenwerkingen. Solex met het Maarten Altena Ensemble, Jackie Leven met David Thomas, Jan Wolkers die een speciaal programma heeft samengesteld.
Het festival doet het dit jaar dus met één lokatie per dag. Behre: "Dus je hoeft niet met een bandje om in de regen van de ene naar de andere lokatie. We zitten in 5 zaaltjes, en de grote zaal is niet groter dan 650 mensen, de kleinste niet groter dan 50, dat wordt dus heel intiem. En we beginnen als 's middags om twaalf uur met lunch voorstellingen."
Op woensdag 12 november staan onder meer The Flaming Lips, Germaine Greer, en Johnny Dowd op het programma. En dag later doet Holger Czuckay (Can) het met de Schotse schrijver Alan Warner en treden David Sylvian, Lee Ranaldo, de Engelse misdaadschrijver Ian Rankin en Bob Geldof op. "Hij gaat weer gaat de oude Boomtown Rats nummers spelen."Op vrijdag: Tom McRae en 16 Horsepower en Jackie Leven met gasten Ron Sexsmith, David Thomas en Mike Scott (Waterboys). En op zaterdag jonge schrijverstalenten uit Zuid Afrika met een optreden van Zap Mama.
Behre is blij met de terugkeer naar Den Haag. "Hier kan ik gewoon op m'n gemakje het hele jaar aan het festival werken. Ik hoef me geen zorgen te maken over de druk van de grote massa' en lokaties. Waardoor je toch geneigd was grotere dingen te doen omdat je toch je bezoekers aantallen moest halen anders kun je het niet meer betalen Ik heb nooit dingen neergezet die ik niet mooi vondt, maar wel waar ik me bij afvroeg: is dit nog wel Crossing Border?"
Het publiek zal dit jaar aandachtiger zijn. "Het publiek in Amsterdam is verpest. Je kunt daar honderdduizend dingen per jaar zien. Als je ergens tien minuten staat is het al te veel en ga je maar een biertje drinken en er doorheen lullen. En dat heb je hier niet. Ligt ook aan het programma hoor, maar ik denk dat een programma als dit niet had gewerkt in Amsterdam."
Crossing Border wil veel intiemer
Flaming Lips, David Sylvian, 16 Horsepower en Bob Geldof op vijfdaagse editie
"Het publiek in Amsterdam is verpest", meent Louis Behre, directeur van Crossing Border. Dus verliet hij de hoofdstad en keerde terug naar Den Haag. Crossing Border zal dit jaar van 12 tm 16 november plaatsvinden in De Koninklijke Schouwburg (12 tm 14) en de Grote Kerk (15 en 16). Veel schrijvers en meer onverwachte samenwerkingen is de kern. "Ik ben hier los van de druk van de de massa", zegt Behre.