Vraag aan een willekeurig persoon waar hij aan denkt bij de woorden Limburg en popmuziek, en hij zal niet veel verder komen dan Pinkpop, Rowwen Heze en Volumia. De Limburgse popindustrie is er dan ook niet een om over naar huis te schrijven. In de hoofdstad Maastricht is er enkel een underground scene, Fenix in Sittard wordt bedreigd met sluiting en bij het onlangs heropende podium De Bosuil in Weert is geen geld voor professionalisering. De problemen zijn niet nieuw, in de Zuid-Nederlandse popwereld schemert het al jaren.
Een goed voorbeeld van de aanmodderende muziekwereld in Limburg is De Bosuil in Weert. Het podium werd dit jaar getrakteerd op prachtige nieuwbouw en heeft nu een capaciteit van 700 bezoekers. Alleen is er sinds de heropening geen geld meer voor professionalisering. "De gemeente had mondeling toegezegd geld te geven voor professionalisering, alleen is dat nu teruggedraaid. We werken enkel met vrijwilligers. Dit loopt uit de hand", zegt John van den Boogaard.
De situatie van De Bosuil lijkt uitzichtloos. Tot 2006 hoeft het podium geen subsidie van de gemeente te verwachten. Die gemeente heeft ook nog eens de subsidie bij de plaatselijke muziekschool teruggeschroefd, waardoor zij geen oefenruimte huurt bij De Bosuil. "Ik dacht dat jongerencultuur vrij hoog op het lijstje stond bij de gemeente, blijkbaar is dat toch anders. Dit moet geen jaren meer duren", stelt Van den Boogaard in de wetenschap dat er voorlopig geen geld van de overheid komt. Ook de bezetting valt tegen. Zelden is De Bosuil uitverkocht. Maar geld voor promotie is er niet.
Over de problematiek bij Fenix Sittard heeft 3VOOR12 vorige week al geschreven. Het podium vreest dat zij de gemeentelijke subsidie kwijtraakt en dan noodgedwongen de deuren moet sluiten. Een woordvoerder van de gemeente Geleen-Sittard stelt dat het allemaal niet zo'n vaart loopt. "Het is zo dat Fenix al jaren een verliesgevende post is. We kijken naar de mogelijkheid om op andere wijze vorm te geven aan jongerencultuur. Maar daarover neemt de gemeente pas begin 2004 en besluit. Ik vind het erg voorbarig om te zeggen dat Fenix dicht moet."
Voor Stichting Popmuziek Limburg (SPL) zijn de problemen niet nieuw. In het werkplan 2003 liegen de conclusies er niet om. "Het feit dat er geen nieuwe podia bijkomen in Limburg is het gevolg van algehele afwezigheid van gemeentelijk popbeleid." En: "Het Limburgse podiumprogramma is weinig gevarieerd en niet gedurfd." Maar ook: "Er zijn maar weinig professioneel gerunde podia in Limburg."
Volgens Joery Wilberts van de SPL ligt de oorzaak van de problemen bij de gemeentes. "Die zijn nu aan zet. Het afgelopen jaar hebben we intensief met gemeentes gepraat en dat begint langzaam zijn vruchten af te werpen. Culturele infrastructuur is heel aantrekkelijk voor een stad. Een podium trekt hoog opgeleide mensen aan en dat is weer goed voor de economische ontwikkeling. Dat besef begint nu langzaam door te dringen." Hij durft echter niet te zeggen wanneer er concrete verbeteringen te zien zijn.
Als lichtpuntjes noemt Wilberts Venlo en Roermond, waar zich nu langzaam een scene ontwikkelt. Ook in Heerlen zouden er plannen zijn voor een podium vergelijkbaar met 013 in Tilburg. Daar tegenover staat dat de SPL al jaren actief bezig is om de popwereld te stimuleren in Limburg, en de afgelopen jaren is daar weinig van te merken geweest. Het is dan ook de vraag of het blijft schemeren in Zuid-Nederland of dat het licht aangaat.
Popcircuit in Limburg ligt al jaren op zijn gat
Problemen bij Fenix in Sittard niet nieuw
Fenix in Sittard is niet het enige podium dat kampt met problemen. In vrijwel heel Limburg kwakkelt de popindustrie al jaren. Volgens de Stichting Popmuziek Limburg zijn er aanwijzingen dat het allemaal wel goed komt. Maar de stichting kan niet zeggen wanneer dat is.