Harold Oddens ging na de middelbare school agogische wetenschappen studeren maar hield daarmee op toen hij erachter kwam dat de meeste agogen banen kregen die hijzelf niet zag zitten. Hij werd fulltime vrijwilliger in Willemeen en speelde in een punkbandje: De Harries. In 1997 kwam Harold als vaste vrijwilliger bij de Goudvishal in dienst. Toen er twee jaar later drie I/D-banen te vergeven waren, kreeg Harold er één. Inmiddels heeft hij een flink takenpakket. “Ik deed al de meeste boekingen, dus werd ik programmeur. Nu ben ik ook directeur, coördineer eventuele stageplaatsen, regel de financiën, de publiciteit en onderhoud ik contact met de gemeente voor subsidies en vergunningen.”
En dat moet Harold allemaal binnen een 38-uurige werkweek doen wat natuurlijk niet lukt. Meestel is hij 45 uur per week in het pand aan de Arnhemse Vijfzinnenstraat te vinden. “Vorige week heb ik zelfs zeven dagen gewerkt, want ik had ook slaapdienst. Er bleef een buitenlandse band slapen. Maar het werk is mijn passie en ik doe het met plezier. Als het moet vervang ik nog een vat bier.” In zijn vrije tijd sport Harold veel en studeert hij commerciële economie. “Niet dat ik een commerciële baan wil, maar het is handig voor de Goudvishal om die kennis in huis te hebben. Ik benader de gang van zaken bij ons op een puur economische manier. Zo kijk ik in het weekeind vaak naar het publiek. Welke groepen komen er? Sommige zalen huren daar een extern bureau voor in. Wij moeten toch onze eigen broek ophouden.”
Door de aangekondigde bezuinigingen staat de I/D-baan van Harold al enige tijd op de tocht en met ingang van komend jaar zullen alle I/D-banen dan ook afgeschaft worden. De gemeente Arnhem heeft met plaatselijke instellingen een convenant opgesteld, waarin onder andere zalen zich verplichten een bepaalde uitstroom van I/D-ers te garanderen, bijvoorbeeld door al bij de instroom van gesubsidieerde werkplakken te letten op uitstroommogelijkheden. Aan de andere kant garandeert de gemeente dat geen I/D-er zonder werk komt te zitten. Hiervoor stelt het Rijk een reïntegratiebudget beschikbaar. Maar hoe de toekomst van Harold en de Goudvishal er exact uit komt te zien hangt af van de onderhandelingen die nog gevoerd moeten worden. Het is sowieso maar de vraag of de Goudvishal over twee jaar nog bestaat. Er zijn plannen om de zaal op te laten gaan in een nieuw popcentrum dat in Luxor zal worden gehuisvest. De gemeente heeft hiervoor de oude bioscoop aangekocht.
Een carrière bij een poppodium heb je niet voor het geld. “Als ik dat belangrijk had gevonden, was ik wel wat anders gaan doen. Het gaat om passie en plezier. Ik heb het goed. Ik houd niet van winkelen en hou er niet van om zomaar dingen te kopen. Ik verdom het om 20 euro voor een cd te betalen. Gelukkig krijg ik veel. Daarnaast download ik. Thuis heb ik trouwens vaak gewoon de radio aan en luister ik klassieke muziek om tot rust te komen. Of ik kinderen heb? Nee, als ik die had zou ik wel een carrièremove moeten maken. Dat gaat namelijk niet van dit inkomen.”
Schamen doet Harold zich niet voor zijn I/D-baan. “Veel mensen zijn afhankelijk van subsidiestromen. Ik heb mij ook nooit als werkloze vrijwilliger geschaamd.” Toen hij dit jaar door de VNP werd verkozen tot directeur van het jaar was een mooie opsteker. “Daar werd natuurlijk wel om gelachen. Ik ben de eerste directeur met een I/D-baan."
Harold Oddens van de Goudvishal: gezicht achter een I/D-er
Volunteer, Melkerteer, Directeur, Marketeer
De I/D-banen staan op de tocht. Terwijl nog geen tien jaar geleden bedrijven en instellingen werden aangemoedigd mensen als zogenaamde Melkerteer in dienst te nemen. Nu zit de politiek ermee in de maag. Harold Oddens is directeur van De Goudvishal... en I/D-er.