Het Awakenings festival dat 11 oktober in de hoofdstad werd gehouden was uitverkocht. Toch kan organisator Rocco Veenboer niet helemaal tevreden zijn, aangezien veel bezoekers hebben geklaagd over het zachte geluid. In de vergunning voor het evenement legde het stadsdeel Amsterdam Noord de Awakenings-organisatie een restrictie op: het geluid mocht niet boven de 45 dB aan de gevel uitkomen. Het stadsdeel had een eigen milieudienst uitgevaardigd die controleerde of deze geluidsgrens niet werd overschreden. Ook voor de aanvang van het feest werd de mogelijke geluidshinder in de omgeving getest. Veenboer: “Het geluid staat nu zo zacht dat je buiten bijna geen verschil kon meten tussen het achtergrondgeluid mét of zonder muziek in de hal.”
De oorzaak van de strakke controle van deze editie ligt bij de editie van Awakenings die in april van dit jaar werd gehouden. Op dat feest werd een flinke partij vuurwerk afgestoken waardoor niet alleen de nabije omgeving werd opgeschrikt. “Heel Amsterdam Noord was even wakker” vertelt Hay Schoolmeesters van de NDSM, de organisatie die het terrein beheert waar Awakenings werd gehouden. “We hebben hemel en aarde moeten bewegen om nog een vergunning te krijgen.” Over enkele dagen verwacht Schoolmeesters het rapport over de afgelopen editie van Awakenings te ontvangen. In dit rapport wordt bericht over de gang van zaken in de nacht van het feest, dus ook over mogelijke geluidsoverlast. Aangezien er maar één klacht is geweest en het geluid erg zacht stond, verwacht Schoolmeesters wel een positief rapport.
Toch blijven zowel Veenboer als Schoolmeester met een kater zitten. Voor een feest als Awakenings staat het geluid gewoon te zacht. Veenboer: “Midden op de dansvloer is het geluid 95 dB, dan hoor je de muziek niet goed. En aan de bar hoor je bijna niets.” Hij verwacht dat er door het geringe aantal decibellen van de afgelopen editie bezoekers zullen wegblijven. Ook heeft hij gemerkt dat de reacties op de Awakenings-site minder positief zijn dan vroeger. Op deze site bestaat de mogelijkheid om een cijfer aan het evenement te geven.
Schoolmeesters vindt het essentieel dat het geluid snel weer harder kan. “Een voorbij razende brommer levert al 70 decibel op, dat is nog harder. Dan kun je wel als argument aanvoeren dat dit geen constant geluid is, maar de punten waar gemeten wordt, liggen vlak bij de IJ-tunnel en de Coentunnel. Daar komt altijd al een constant lawaai vandaan.” Schoolmeesters vind het ook onbegrijpelijk dat Sensation in de Amsterdam Arena tot 60 db aan de gevel mag gaan. “Het kan toch niet zo zijn dat je voor je geluidsniveau afhankelijk bent van het stadsdeel waar je in zit?”
Het liefst zien Veenboer en Schoolmeesters een nieuwe grens van 50 dB aan de gevel, zodat ze Awakenings naar behoren kunnen houden. Ze willen hiervoor in gesprek gaan met het stadsdeel Amsterdam Noord. De NDSM heeft ook een plan om de Dockland hal van een nieuw dak en een nieuwe voor- en achtergevel te voorzien. Op die manier kan het geluidsniveau in de hal omhoog zonder dat de omgeving hiervan kan meegenieten. Het is echter nog afwachten of het stadsdeel deze plannen ziet zitten. Schoolmeesters: “Ze vinden waarschijnlijk het bedrag dat wij er in willen steken te hoog. De bedoeling is om het pand over tien jaar te slopen. Als we die verbouwing doorvoeren, kan hier elk weekend een evenement plaatsvinden. Dan kan de Dockland hal zo onmisbaar worden dat ze hem niet kunnen slopen, en dat ligt niet in de planning van Amsterdam Noord.”
Bij de volgende editie van Awakenings tijdens oud en nieuw verwacht organisator Veenboer minder problemen. Aangezien dit een nationaal feest is mag het geluid waarschijnlijk worden opgeschroefd tot 50 dB aan de gevel. Over het geluidsniveau van de daaropvolgende feesten moet nog gesproken worden.
Geluid Awakenings komt niet boven brommer uit
Vergunning voor Awakenings zorgde voor flinke geluidsrestricties
In de vergunning die verstrekt werd aan het Awakenings festival in Amsterdam stond dat het geluid niet harder mocht dan 45 dB aan de gevel. Hierdoor was het geluid op de dansvloer erg zacht en aan de bar bijna afwezig. “Ik denk dat hierdoor bij de volgende editie bezoekers wegblijven.”