De geluids-ervaringen die Francisco Lopez aanbiedt hebben vooral 'live', als een soort performance-kunst, grote impakt. Het publiek wordt geblinddoekt en ondergaat zo op indringende wijze de geluidskunst van Lopez, die zijn werk op cd uitgeeft sinds begin jaren negentig. Samen met de Duitse muzikant Bernard Günter behoort Lopez tot meest radicale exponenten van de 'stilteschool', hoewel zijn muziek bij vlagen ook bijzonder lawaaiig en intens kan klinken. Lopez is in het dagelijkse leven verbonden aan de Universiteit van Madrid als bioloog, en doet sinds tientallen jaren onderzoek in 'natuurlijke omgevingen' als afgelegen junglegebied en soortgelijke biotopen waar de menselijke maat nauwelijks telt. Daar ook, heeft hij de geest gekregen: "Het ritme van de tijd en de manier, waarop geluid zich daar manifesteert is totaal anders dan die in een menselijke omgeving. Het is er niet eens mee te vergelijken. Een soortgelijke ervaring wil ik met mijn werk verklanken". (JH)
Luistert naar het gesprek dat Jan Hiddink met Francisco Lopez voerde, alsmede de sessie-opnamen zoals opgenomen in Studio Desmet te Amsterdam.
De Avonden special: Francisco Lopez
Voorbij aan de geluidsbarriere
Het werk van de uit Madrid afkomstige Francisco Lopez behoort tot het meest verstilde denkbaar -en wel letterlijk. Een aanzienlijk deel van het oeuvre van deze klankkunstenaar bestaat uit stukken die zich slechts met de grootste moeite laten horen. Meer dan wat ook, levert dat een spel op met de waarneming van geluid: Horen we nu de verwarmingsbuis, of is het Francisco? Geeft de kat kopjes, of is het de subbass van Lopez die de broekspijpen beroert? Lopez: "Ik weet niet of ik het wel muziek wil noemen. Ik wil vooral een ervaring aanbieden".