Het zou een beetje veel zijn om alle leden van de Texelse Boys hier te noemen. Want wie wil 80 namen op een rijtje zien? De namen doen er ook niet echt toe. We hebben hier te maken met een collectief. De club bestaat ook niet helemaal uit muzikanten: het merendeel is grafisch ontwerper. Het cement van dit kunstenaars collectief is Marcel Kampman. Hij stuurt iedereen aan. Samen met zijn maatje Jaap Bossen is hij ooit op het idee gekomen 'iets interactiefs op internet' te doen. Na de aanschaf van een oude voetbal tas voor vijf euro op een vlooienmarkt waren Texelse Boys herboren. Bossen maakt beats, Kampman geeft vorm en binnen een jaar telt de club meer dan tachtig leden. "Op het ogenblik zoeken we eigenlijk meer muzikanten. We hebben heel veel vormgevers, videomakers en VJ?s maar willen nu dus meer muzikanten. En schrijvers."
Ooit een voetbalclub op Texel, nu een virtueel, internationaal gezelschap. Hun clubhuis werd een website, waarin iedereen sleutelt aan beeld, geluid en tekst. Vanuit alle hoeken van de wereld bieden mensen hun kunsten aan. Ze hebben elkaar nog nooit gezien. De droom van Kampman is om uiteindelijk een grote clubdag te organiseren op Texel: een multimediaal feest. "Om iets terug te doen voor het eiland."
Zoals je van een virtueel gezelschap mag verwachten, klinkt de muziek van Texelse Boys electronisch. Iemand maakt beats, de volgende gaat ermee verder en een derde remixt alles nog een keer. Als uiteindelijk nummer vier er ook nog een video bij heeft gemaakt komt het geheel in het digitale clubhuis te hangen onder ?output?. Ook de muziek wordt binnenkort gratis op de eigen site aangeboden. "Het is niet de bedoeling dat wij cd?s gaan uitbrengen."
Begin mei is een aantal feesten in verschillende podia georganiseerd ter promotie van de humoristische muziekfilm 24 Hour Party People over de opkomst en ondergang van het Factory label (Joy Division, Happy Mondays) en de daaruit voortgekomen pillenclub Hacienda. Muziek en aankleding van die avonden wordt door Texelse Boys gedaan. Voor de gelegenheid bestaan de Texelse Boys uit de bandleden van het Vlaamse Kamino en Alamo Race Track.
15 Februari was er een grote vredesdemonstratie in Amsterdam. Voor Meppelaar Kampman, bouwjaar 1976, zijn 'demonstratieontmaagding': "Het geeft mij het gevoel iets zinvols te doen."
Kijk naar de video die 3VOOR12 filmde op De Dam in Amsterdam en luister naar Dagtrips.
Lady Aida over Texelse Boys:
“Ik vind dit echt echt supercool! Ik heb de hele site van die gasten bekeken en beluisterd. Toen ik Dagtrips hoorde moest ik meteen denken aan het Polygoon journaal. Maar dan uit 2030. Die droge stem vind ik grappig. Goeie moddervette electropop met hiphop-invloeden; het is eigenlijk crossover.”
Aida zou het nummer zelfs draaien: “Maar ik zou hem wel oppitchen. Plus vier ofzo…sorry. Want nu sleept hij een beetje. Ik stond er net wel even op te dansen.”
Er is wel degelijk een markt voor Texelse Boys volgens de Eindhovense DJ: “Op hun eigen site maken ze de muziek een beetje ondergeschikt, maar dat hoeft niet eens. Die beats zijn erg goed. De monotone stem maakt het misschien een beetje onduidelijk. Je hoort wel dat hier meer aan de hand is dan zomaar een leuk liedje. Ik vind het echt een cool concept en een tof project. Ik zou wel iemand van die club willen ontmoeten.”
Sluit je aan bij Texelse Boys door een mailtje te sturen naar: join@texelseboys.nl
Hollandse Nieuwe VIII: Texelse Boys
"I have a dream"
Marcel Kampman en Jaap Bossen hadden een droom: een internationaal, virtueel collectief met een eigen clubhuis. Zeg maar een hangplek op internet. Met meer dan 80 mensen uit alle hoeken van de wereld werken zij aan het dat honk. Ooit willen ze een groot feest op Texel geven met alle leden. "Om iets terug te doen voor het eiland." Deze maand zijn Texelse Boys 3VOOR12s Hollandse Nieuwe.