Het is oorlog, dat zal niemand ontgaan zijn. Toch klinkt er niet alleen wapengekletter. Veel artiesten zijn inmiddels ook ten strijde getrokken, tegen de oorlog welteverstaan. Aangepaste sets tijdens optredens, minuten stilte ter herinnering aan hetgeen er op dit moment gebeurt in Irak, maar ook oude anti oorlogsnummers in een nieuw jasje of compleet nieuwe nummers als protest. Er is zelfs al een cd: Peace Not War.
De compilatie-cd, die in redelijke kwaliteit ook grotendeels online is te beluisteren (zie link), bevat bijdragen van o.a. Billy Bragg, Public Enemy, Ms Dynamite en Ani diFranco. Die laatste laat zich altijd wel horen als fervent criticus van elke beweging die Bush maakt. Net als Robert 3-D-Del Naja van Massive Attack trouwens. Hij stelde niet alleen een nummer ter beschikking voor deze verzamelaar, maar betaalde samen met Daman Albarn van Blur ook de kosten voor een aantal advertenties tegen de oorlog in Engelse bladen.
We hadden natuurlijk al eerder oorlog en dus ook goede anti-oorlogsnummers. De Heideroosjes grijpen daarom terug op Meneer De President van Boudewijn de Groot. Natuurlijk wel gespeeld op Heideroosjes-tempo. Het nummer staat nu online op 3VOOR12, maar je kan het op de Heideroosjessite ook zelf downloaden.
De oorlog zorgt wel vaker voor bijzondere samenwerkingen. Tijdens de eerste golfoorlog in 1991 was het Lenny Kravitz die een all-star versie van Lennons Give Peace A Chance met o.a. LL Cool J, Cyndi Lauper, Alannah Myles en Dweezil Zappa, opnam. Nu hebben Dj Shadow en Zack de la Rocha elkaar gevonden. Een goede combinatie, zo blijkt uit het nummer March Of Death. Opnieuw een gratis via internet verspreide song, die je via de link naast dit verhaal ook zelf kan binnenhalen. Datzelfde geldt voor In A World Gone Mad van de Beastie Boys, die hun mening over deze oorlog ook niet voor zichzelf wilden houden.
System Of A Down verloochende haar politiek bewuste imago niet en maakte een speciaal anti oorlogsnummer BOOM met videoclip. De clip staat bovenaan op het lijstje van niet te draaien video’s van het politiek correcte MTV, maar beleefde desalniettemin haar Nederlandse tv-premiere bij VPRO Vanavond. Ben je tevreden met iets mindere beeldkwaliteit, dan kun je de clip overigens ook nu al online zien (zie link hiernaast).
De ‘oude garde’ (Suzanne Vega, REM, Lou Reed, Sonic Youth...) houdt het bij de onderschrijving van het pamflet “War on Iraq is wrong, and we know it.’ Voordeel daarvan is dat het niet geboycot wordt, maar zelfs door CNN opgepakt en bij monde van de inmiddels salonfähige David Byrne veel mensen bereikt.
Overigens is het protesteren niet geheel zonder risico’s, zo ondervonden The Dixie Chicks. Nadat zij zich tijdens een optreden in Engeland publiekelijk schaamden dat Bush uit hun staat Texas kwam, werd het country-trio geboycot door meerdere radiostations in Amerika. Zelfs de op hun eigen site aangeboden excuses veranderden daar weinig aan.
De strijd duurt voort.
Artiesten pakken muzikaal de wapens op
Oorlog in Irak zet muzikanten aan tot actie
Terwijl At The Close Of Everyday en Zea vorige maand nog een eigen optreden verkozen boven protesteren, voelt Marco Roelofs van De Heideroosjes zich nu toch geroepen tot een muzikaal verzet. En hij is niet de enige. 3VOOR12 maakte een rondje langs de muzikale protesten.