“Hij is er weer”, roept de cover opgetogen. Het is een jaar lang stil geweest rond het tijdschrift dat schrijft over electronische muziek en andere avant-gardistische stromingen. De ambitie van het in 1998 opgerichte blad om vier keer per jaar te verschijnen is al sinds 2001 niet gehaald. In 2002 verschenen er maar twee nummers en in 2003 bleef het akelig stil. Tot deze week, want ‘out of the blue’ viel zomaar ineens nummer 14 op de mat.
Vorig jaar leek Fake ten dode opgeschreven. Oprichter en redacteur Van den Herik kon niet langer alleen voor de kosten opdraaien. Worm, het Rotterdamse collectief dat zich richt op het presenteren en produceren van experimenteel beeld en geluid, bood zich aan als reddende engel. Niet alleen financieel, ook op organisatorisch en redactioneel vlak staken de Rotterdamse geestverwanten de helpende hand toe. Dat een volgend nummer lang op zich liet wachten kwam omdat Worm zijn eigen sores heeft. De Rotterdamse kunstenaars werden hun kraakpand aan de Rochussenstraat uitgezet en zijn nog steeds dolende.
Een blad als Fake in de lucht houden heeft ook veel te maken met de toewijding van zijn onbetaalde medewerkers. En die was soms ver te zoeken de afgelopen jaren. Van den Herik: “Er zijn periodes geweest dat ik in mijn eentje bijna het hele blad moest vullen.” Dat viel niet meteen op omdat hij onder verschillende pseudoniemen schreef. “Anders wordt het wel heel erg narcistisch.” Volgens Van den Herik is het huidige team van vijf redacteuren gemotiveerd en toegewijd genoeg om Fake nieuw leven in te blazen.
Van den Herik is opgetogen over de samenwerking met Worm en de nieuwe distributie, waardoor het tijdschrift op meer plaatsen kan worden aangeboden. Hij gaat ervan uit dat het volgende nummer in oktober verschijnt maar hij is ook realistisch. “We zijn er nog niet. Er moet poen bij. De subsidies aan de kunstensector onder druk. Dus kunnen we ons niet helemaal verlaten op Worm.” Het blad dat zich altijd zo afkerig heeft getoond van commercie is nu zelfs bezig met het werven van adverteerders. “Daarbij denken we aan alternatieve platenzaken en boekhandels die underground tijdschriften in de schappen hebben.” De vraag of een blad als Fake wel bestaanrecht heeft lijkt hem oprecht te verbazen. “Er zijn genoeg tijdschriften over muziek in Nederland maar geen een zoals Fake. ”Er blijft behoefte aan een tijdschrift over muziek in de marge.”
Fake is momenteel onder andere verkrijgbaar bij gespecialiseerde boekhandels en platenzaken zoals de Platenworm (Groningen), Waaghals (Nijmegen en Enschede) en Get Records (Amsterdam) en natuurlijk de Worm-shop in Rotterdam.
Underground blad Fake keert na jaar terug
Oprichter: ”Er blijft behoefte aan een tijdschrift over muziek in de marge”
Na precies een jaar plofte er weer een nummer van Fake op de mat van de 3VOOR12 redactie. Is het tijdschrift dat schrijft over electronische muziek en andere avant-gardistische stromingen weer ‘alive and kicking’? Oprichter Willem van den Herik is optimistisch, maar ook realistisch: “We zijn er nog niet.”