“Spelen, opnemen en touren. Dat doe ik het liefst.” Rene van Lien, zanger/gitarist van de Rotterdamse band Feverdream meent wat hij zegt. Het derde album Future Directions van zijn band komt op 10 augustus uit, maar twee weken later zit Van Lien alweer met een andere band in de studio. Datzelfde herhaalt zich voor zijn derde band in oktober. En in de dagen die ertussen liggen? Nou, wat dacht je van 12 optredens met twee andere bands?
Van Lien is net terug van vakantie: “Met mijn vriendin tien dagen in de Oostenrijkse bergen gezeten. Op vuur koken, leven op het ritme van de zon, heerlijk.” Het ritme van de zon is een dag later alweer vervangen door dat van de stad Rotterdam, waar de zanger/gitarist studeert, in drie bands speelt en tussendoor met een paar vrienden ook nog eens besluit de frustratie over het Nederlandse clubcircuit te verwerken met een nieuw initiatief: LLIK.
“LLIK is niet meer dan een katalysator voor onze ideeën. Kijk, ik vind dat je als Nederlands Indiebandje erg moeilijk je brood kan verdienen. Het lijkt wel of je niet verder komt dan het voorprogramma van een buitenlandse act. Programmeurs durven het kennelijk niet aan, al weet ik niet waarom. Daar kun je over zeuren, maar je kunt ook iets doen. LLIK probeert dat laatste. We hebben zelf een toer opgezet, zelf posters laten drukken, flyers laten maken etc en dat als totaalpakket aan de zalen gesleten. Dat is gelukt, In september toeren we met Oil en Mono langs 12 Nederlandse zalen, een compleet circus waar het podium geen omkijken naar heeft.”
Frustraties waren er ook bij de totstandkoming van het derde album, dankzij problemen met Transformed Dreams, het label dat de band inmiddels heeft verlaten. Van Lien: “Ik vond vaak dat het wel iets sneller kon, in tegenstelling tot labelbaas Marcel Hermans. En als je dan bij een label zit dat de kosten niet kan voorschieten, zodat je jezelf voor tienduizend piek in de schulden steekt, dan werkt het wel frustrerend als je dat geld niet kunt terugverdienen met een nieuw album en nieuwe optredens gekoppeld aan dat album.”
Het liep uiteindelijk al stuk op het hoesje van het nieuwe album. “Onacceptabel voor Hermans. Maar zelf waren we er als band juist heel tevreden mee. Het was een van de weinige dingen die echt zonder slag of stoot tot stand is gekomen.”
Het bleek de bekende druppel. Nadat de band het album geheel naar eigen wens afmixte, begon de zoektocht naar een nieuw onderkomen. De deal met Coalition Records, die tot nu toe voornamelijk in de noise punk hoek zat, is uiteindelijk ‘sluimerend’ tot stand gekomen, zegt Van Lien. “Labelbaas Jeroen hielp ons al met zoeken naar een nieuwe maatschappij. Ik heb ook nog even gedacht om het zelf te doen. Maar toen wilde Coalition ons plotseling.”
“Ik denk dat wij er uiteindelijk beter zijn uitgekomen. Coalition heeft meer en betere contacten voor een band als de onze en ook betere distributiemogelijheden in de landen waar we spelen.” Niet dat Van Lien daarmee Transformed Dreams als een afgedankt springplankje wil afdoen: “Voor een band als Seedling is het juist andersom. Die is bij Transformed Dreams waarschijnlijk veel beter af dan bij Coalition.”
En dat is dan wel genoeg over het verleden, vindt Van Lien, die graag leeft van het moment. “Het moment is altijd nu. Daarom zijn er ook zoveel plannen en ideeën. Een weekje rust in de bergen is leuk, maar de drukte van drie bands en een wild plan om een eigen toernee door Nederland te organiseren en promoten, is toch ook heel lekker.”
Op 10 augustus ligt Future Directions in de winkels. Een week eerder kun je hem al beluisteren in onze luisterpaal. Drie weken later begint de zelf georganiseerde en gepromote LLIK Revolution Tour in Rotterdam en volgen elf andere plaatsen. Voor het complete tourschema zie de site van Feverdream.
Feverdream: “We zijn er beter van geworden”
Rotterdamse band komt met nieuw album bij nieuw label
Hij was in april al af, Feverdreams derde album. Toch moesten we nog een hele zomer wachten. Op 10 augustus ligt Future Directions in de winkel. Het was geen luiheid. Zanger/gitarist René van Lien over nieuw ingeslagen wegen: “Het moment is nu.”