Radio 100, ruim twintig jaar geleden vernoemd naar haar oorspronkelijke etherfrequentie, zendt inmiddels alweer enige tijd uit op de 99.3 FM. En als niemand iets doet is het misschien na één juni helemaal bekeken met de zender. Want uiterlijk op die dag vindt de herverdeling van de frequenties plaats, en de vrije zender dreigt buiten de boot te vallen.
“Bij de frequentieverdeling wordt een onderscheid gemaakt tussen publieke en commerciële zenders, maar wij zijn geen van beiden. Radio 100 is een vrije zender. Die publieke zenders hebben al ruimte in de ether. De commerciëlen kunnen nu gaan bieden op de overige etherkavels. Met vrije zenders is geen rekening gehouden”, aldus Erik Bout van Radio 100.
De zender, die voortkwam uit de kraakbeweging, is na een roerige start een belangrijk cultuurpodium voor de stad Amsterdam geworden. Ook zorgt de zender voor alternatief nieuws. Bout: “Wij worden zelfs door de politici hier in de stad gewaardeerd als leveranciers van een ander cultureel signaal. De overheid is ook gebaat bij een netwerk van kritisch geluid. Wij worden impliciet gedoogd. In alle grote steden bevinden zich dit soort vrije zenders, die op geen enkele manier onder de definities van politiek Den Haag vallen. De nationale politiek rijdt de lokale politiek in de wielen. Wij zijn dan ook nu een lobby begonnen om de vrije zenders in Den Haag op de agenda te krijgen.”
Al ruim zeven jaar is er onrust rond de frequentieverdeling. De laatste poging, die mei 2002 werd afgeblazen, heeft Radio 100 zo’n 1700 euro gekost. “Dat is voor ons veel geld. Daarom organiseren wij af en toe benefietoptredens. Bij de laatste, in Paradiso, kwamen er meer dan 800 mensen. Wij hebben gewoon een enorm publiek.”
Bout schat dat zijn zender tussen de 300 en 30.000 luisteraars heeft. “Vroeger hadden wij het kraakalarm. Dat was heel populair. Aanstaande zaterdag bij de anti-oorlogsdemonstratie zenden wij ook uit. Simultaan worden die opnames door meer vrije zenders in Europa uitgezonden. Daarnaast doen we ook een webcast.”
Radio 100 is volgens Bout meer dan een overblijfsel uit de jaren 80: “Onze oudste presentator is weliswaar 60, maar de jongste is 16. We zenden nog altijd 24 uur per dag uit, waarvan de helft live. Daarnaast zijn we niet echt politiek. We zijn een culturele zender: een podium. Eigenlijk zijn wij een soort broedplaats.”
Mocht Radio 100 geen etherfrequentie krijgen, dan is het niet automatisch afgelopen met de zender. “Waarschijnlijk gaan we dan een soort guerrilla radio maken. Dan zullen we wel met mobiele zenders door de stad gaan, omdat de hele ether is dicht geplamuurd. Maar wij worden geen piraat. Dat zijn we ook nooit geweest. Piraten pluggen namelijk altijd wel bepaalde liedjes en zijn dus commercieel. Wij zijn echt vrij, en draaien bijvoorbeeld ook voornamelijk copyright vrije muziek.”
In al die jaren dat de zender bestaat zijn er slechts twee invallen geweest: “Eén keer is alles in beslag genomen wegens majesteitsschennis, maar later is dat door een rechtszaak teruggedraaid. En maart vorig jaar werd er door een telecom divisie van de politie ingevallen, om zodoende de ether schoon te vegen, in verband met de verdeling”.
Om er mooi op te staan bij de zogenaamde beautycontest die voor de frequentieverdeling wordt gehouden, organiseert Radio 100 op zondagavond een benefiet optreden in De Melkweg met medewerking van Voicst, Seedling, Zea LOSD en Main.
Radio 100 wil vrij blijven
Benefiet voor de vrije zender in De Melkweg
Om er mooi op te staan bij de zogenaamde beautycontest die voor de frequentieverdeling wordt gehouden, organiseert Radio 100 op zondagavond een benefiet optreden in De Melkweg met medewerking van Voicst, Seedling, Zea LOSD en Main.