Vroeger was beter, of op zijn minst een stuk makkelijker. Als muzikant was je automatisch tegen de oorlog en oorlog was ook per definitie verkeerd. Muzikanten waren ook niet te beroerd deze mening muzikaal kracht bij te zetten; daar waren zij immers muzikant voor. Maar vandaag de dag is het leven ingewikkelder.
Zaterdag wordt er over heel de wereld gedemonstreerd tegen een eventuele oorlog met Irak, maar dat is voor de Nederlandse muzikant niet per definitie een reden om naar de Dam te trekken. En niet alleen omdat er toevallig elders moet worden opgetreden.
Minco Eggersman (At The Close Of Every Day): "Ik moet inderdaad optreden, maar ik ben ook niet helemaal zeker van mijn mening. Voor beide kanten valt namelijk wel wat te zeggen. Ik vind dat er iets aan Saddam Hussein gedaan moet worden, maar ik denk niet dat oorlog de enige oplossing is."
Ook Erik de Jong (Spinvis) moet toevallig optreden en ook voor hem liggen de zaken niet zo eenvoudig. "Maar toch vind ik dat je moet gaan demonstreren. Dat is namelijk het enige wat je zelf kunt doen. En om nou weer cynisch thuis te blijven zitten. Je kunt alles wel kapot nuanceren. Nee, je moet gewoon gaan."
Over een eventueel gemis aan engagement bij Nederlandse muzikanten maakt hij zich niet teveel zorgen. "Daar wordt wel veel over geklaagd, maar ik vraag me af of het vroeger allemaal zo oprecht was en niet voor een deel ook een modeverschijnsel. Aan de andere kant denk ik dat het vroeger ook wat eenvoudiger was een oprechte mening te vormen. Je hoort nu zoveel, vaak voorgekookte, meningen. Het cynisme is daardoor heel groot."
Dat cynisme is bij Patrick Tilon a.k.a. Rudeboy ver te zoeken. "De muzikant heeft de plicht de goede en slechte dingen in de wereld te archiveren in de vorm van muziek. Zeker als dingen geen sense maken, zoals deze oorlog." Tilon mist het engagement van de Nederlandse muzikant dan ook heel erg. "Iedereen is bezig zijn eigen hongerige ambitie te stillen. En alles wat daarbinnen niet past wordt liever vergeten." Of Tilon er zaterdag bij zal zijn weet hij nog niet: "Dat ligt eraan hoe lui ik ben. Maar laat me deze kans in ieder geval aangrijpen om te zeggen dat ik absoluut tegen de oorlog ben."
Dat een muzikant per definitie geëngageerd moet zijn vindt Arnold de Boer (Zea) onzin: "Ik zit echt niet te wachten op een politiek statement van Lou Barlow. Laat die maar lekker liefdesliedjes schrijven. Maar als The Ex met heftig politieke teksten komt vind ik dat wel weer gaaf." De Boer is, als het allemaal een beetje meezit, over een maand in Amerika voor het SXSW-festival. Mocht er oorlog komen, dan zal hij zijn plannen in ieder geval niet om principiële redenen wijzigen. "Ik vind het onzinnig om niet te gaan, net zoals het onzinnig is alle Duitsers te hekelen om wat ze ons hebben aangedaan. Lang niet iedere Amerikaan is voor de oorlog." Ook De Boer zal er zaterdag wegens muzikale bezigheden niet bij zijn. "Muziek gaat blijkbaar voor oorlog. Wel raar eigenlijk, als je het zo bekijkt."
Muziek gaat voor oorlog
Over de protestbereidheid van de Nederlandse muzikant
Zaterdag 15 februari vinden demonstreertde wereld tegen een eventuele oorlog met Irak. Ook in Amsterdam kun je protesteren, maar veel muzikanten tref je er waarschijnlijk niet aan; ze zijn te druk bezig met het maken van muziek. Bovendien; het is ook zo ingewikkeld allemaal.