Dat Kink FM de etherfrequentie voor alternatieve popmuziek zou bemachtigen, stond voor veel mensen in de muziekindustrie tot afgelopen vrijdag als een paal boven water. Niet alleen de inspanningen die het station heeft gedaan om een goede zender neer te zetten, ook leek de financiële draagkracht van hoofdaandeelhouder Veronica een perfecte uitgangspositie. Maar juist die rijke partner besloot vrijdag dat het toch allemaal te duur zou worden.
Kink FM directeur Jan Hoogesteijn hoopt nu op een “strategische alliantie”, zo vertelde hij woensdag tegen Het Parool. Hij lijkt daarmee aan te sturen op samenwerking met de partij die straks wel de frequentie bemachtigt.
Volgens Arjan van Elk, radiopromotor van EMI, een ijdele hoop. “Ik zal ze tot het eind blijven steunen, maar ik ben bang dat het nu snel is afgelopen.” Dat denkt ook Paul Doornekamp, hoofd promotie bij Sony: “Ik mag het niet hopen, maar ik vrees het ergste. De stekker gaat er zo uit als je het mij vraagt.”
Elk had “zeker verwacht” dat de alternatieve popzender de ether zou halen. “Ze hebben er zoveel voor gedaan. Het station bestaat al zeven jaar met een heel duidelijk profiel. Laatst hebben ze de studio’s nog verbouwd. Ze verdienden het.”
Veel opties voor het draaien van alternatieve muziek zien beide promotors niet. Doornekamp: “Andere kleine stations, Kink als kabelstation, internet. Dat zijn zo’n beetje de opties.”
Ook Elk vindt de alternatieven dun gezaaid: “Het wordt steeds lastiger om nieuwe muziek op de radio te krijgen. En dat is heel erg jammer. Niet alleen voor ons als maatschappij, maar ook voor de luisteraar. Er zou voor elke stroming een plek moeten zijn.”
"Kansen Kink verkeken"
Platenmaatschappijen vrezen einde alternatieve radiozender
Kink FM krijgt geen eigen etherfrequentie. En dat is volgens platenmaatschappijen EMI, en Sony desastreus voor de alternatieve popmuziek. Kink-directeur Jan Hoogesteijn gaf woensdag in Het Parool aan nog lang niet te zijn uitgevochten. De platenmaatschappijen vrezen dat hij als Don Quichot ten strijde trekt.