Eigenlijk zou de discussie over de toekomst van 3FM donderdagmorgen alvast neergezet worden door twee opiniestukken in de Volkskrant, zo was de afspraak die het Nationaal Popinstuut (NPI) wist te maken met het dagblad. Door een miscommunicatie verschenen de stukken echter pas vrijdagmorgen. Gespreksleiders Arjen Davidse (NPI) en de vers aangetrokken Jan Douwe Kroeske moesten daarom alsnog zelf de zaal opwarmen tijdens de eerste Salon Fantasio van 2003.
Als je over de toekomst van 3FM spreekt, wil je natuurlijk de veel besproken nieuwe zendercoördinator van 3FM aan tafel hebben. Dat was gelukt. Het was alleen jammer dat Florent Luyckx weinig nieuws vertelde. Over de nieuwe programmering die per 1 september moet ingaan wilde hij niet veel meer loslaten dan dat Leidse Kade Live inderdaad gaat verdwijnen, maar dat er wel drie live programma’s op de zender zullen blijven.
Ook over de door Elsevier-hoofdredacteur Arendo Joustra aangekaarte buitenproportionele kosten van de publieke zender kon Luyckx geen duidelijkheid verschaffen: “Ik heb een vast budget, maar ik ben niet aangesteld om dat met reclamegelden veilig te stellen. Mijn taak is het een goede muziekzender neer te zetten.” Overigens zette Joustra zichzelf uiteindelijk buitenspel door eerst te pleiten voor een duidelijk a-commerciële koers voor 3FM, gericht op die zaken die nu niet gebeuren, om aan het eind de programma’s van 747 AM als te specialistisch af te doen. Zijn bijdrage aan de discussie bleef dan ook beperkt tot het zo nu en dan eens te vragen wat dat dan wel niet kost en wie dat allemaal niet moet betalen. “Dezelfde mensen die ook het asfalt onder jouw leasebak financieren,” klonk het voorzichtig uit de mond van een treinreiziger in het publiek.
Maar behalve over geld, ging het ook over doelgroepen. “Schoolpleinmuziek” wordt de nieuwe focus van 3FM, omdat juist de jongere luisteraar de weg naar 3FM niet weet te vinden. En daar is muzikant Bob Fosko ongerust over: “Het gaat gewoon niet meer over muziek. Het aanbod is gevarieerder dan ooit, maar op de radio hoor je dat niet terug. We moeten de muzikant beschermen, niet uitmelken als kleine schakeling in een marketingplan.”
Zo bleef Luyckx constant in de verdediging zitten. En het moet gezegd, dat deed hij niet slecht. Maakte hij eerder nog een uitglijder door in het Algemeen Dagblad het beeld te schetsen dat allerlei presentatoren maar wat anders moesten gaan doen, dit keer beheerste hij het spel een stuk beter. Geen moment verloor hij zijn geduld en kwam hij echt in de verleiding om iets te zeggen wat hij niet wilde. Ook Noordzee FM-baas Erik de Zwart kon hem niet overhalen met zijn voorstel om “de VPRO van negen tot twaalf in de ochtend te zetten.”
“Ik ben daar niet tegen,” gaf Luyckx na afloop antwoord. “Maar dan moet de VPRO wel het juiste programma leveren voor die uren.” Per 1 september komt 3FM met een nieuwe programmering. Dat zal Luyckx’ antwoord zijn op alle vragen die donderdag onbeantwoord bleven.
Erik de Zwart: “de VPRO van 9 tot 12 in de ochtend”
Eerste Salon Fantasio verslaat het mooie weer, maar brengt weinig nieuws boven
Donderdag was het weer Salon Fantasiotijd. De vorig jaar gestarte discussiemiddag voor de muziekbranche is een beetje veranderd: zo doet 3VOOR12 bijvoorbeeld niet meer mee als organiserende partij. Maar dat deed donderdag weinig af aan de discussie. Onderwerp van deze eerste ronde: wat is de publieke taak van 3FM? Ondanks het mooie weer was de opkomst goed. Helaas bleven de meeste vragen onbeantwoord.