“Met de verbouwing van de Melkweg en de Stadsschouwburg en het afvallen van Paradiso wordt het wel moeilijk. Ik weet wel hoe de verhoudingen liggen maar daar wil ik, met een festival dat hier in Amsterdam nog moet plaatsvinden, nog niets over zeggen.” Aldus Crossing Border organisator Louis Behre over de mogelijkheid dat het festival straks na drie jaar Amsterdam weer terugkeert naar Den Haag.
Een beslissing hierover zal Behre na afloop van het festival nemen. Dan zal eveneens duidelijk worden of hij in de nieuwe Nederlandse ambassade, die binnenkort in Berlijn geopend wordt, de komende twee jaar acht maal een eendaags festival zal gaan organiseren. Behre: “Het festival zal vooral tot doel hebben Nederlandse auteurs en artiesten in Duitsland te introduceren. Misschien kunnen we samenwerken met een naburig theater, zodat we er een tweedaags festival van kunnen maken met concerten.”
Maar eerst Crossing Border in Amsterdam. Opvallend is dat er dit jaar geen echte headliners staan zoals dat eerder het geval was met bijvoorbeeld Coldplay en Mercury Rev. En hoewel Behre zegt dat hij Coldplay wel weer had kunnen boeken was na vorig jaar besloten dit soort dingen niet meer te doen omdat het uit de hand liep.
Terug naar de originele opzet dus, met meer auteurs en kleinere artiesten, die volgens Behre overigens net zo goed de moeite waard zijn. “Yann Tiersen (maakte de muziek bij de film Amelie) is mijn absolute favoriet. Hij wordt een beetje onderschat, maar als je ziet waar hij mee aankomt. Met wat voor instrumenten. Dan wordt dat fantastisch.”
Crossing Border volgend jaar mogelijk weer in Den Haag
Grensoverschrijdend festival wil ook uitbreiden naar Berlijn
De vraag of Crossing Border volgend jaar nog wel in Amsterdam te bezoeken is hangt al een tijdje in de lucht. Uitsluitsel kon organisator Louis Behre daar nog niet over geven, maar de kans lijkt aanwezig dat het festival dan weer in Den Haag zit. Behre: “Het is geen festival dat aan één plek gehecht is.”