Toen Ferry Roseboom van Excelsior twee jaar geleden een aantal nummers van Spinvis in handen kreeg riep hij, zo gaat het verhaal, dat hij het prachtig vond maar dat hij er niets mee kon. Inmiddels blijkt Spinvis de best verkopende Excelsior-act (Roseboom wil geen cijfers noemen maar volgens De Jong zijn er meer dan 10.000 cd’s verkocht) en zijn bovendien de kritieken in de pers bijna unaniem lovend. Roseboom: “Als we iets uitbrengen verwachten we altijd dat de artiest groot wordt. In de praktijk blijkt die vlieger echter niet altijd op te gaan. Maar toen vertelde iemand me dat hij een 14-jarige hiphopper in de platenwinkel om een cd van Spinvis had horen vragen. Als de muziek zo iemand aanspreekt, maar ook zijn 60-jarige aardrijkskundeleraar, dan is er wel iets aan de hand.”
Zowel Roseboom als De Jong zijn tevreden over het project zoals dat op Crossing Border gestalte kreeg. Spinvis werd daar bijgestaan door een klein orkest bestaande uit professionele muzikanten uit verschillende muziekrichtingen. De Jong: “Ik heb me wel moeten waarmaken want aanvankelijk was er wel twijfel, zeker bij de muzikanten. Die maken doorgaans heel andere muziek. Maar op een gegeven moment hadden ze zich de nummers eigen gemaakt en was iedereen enthousiast. Daar ben ik ook het meest tevreden over. Hoe we elkaar binnen de groep hebben gevonden. Want dat kun je niet sturen. Het zijn mensen, geen machine.”
Andere dingen die je niet kunt sturen zijn de reacties van mensen om hem heen. Zo kreeg De Jong een anonieme brief waarin de schrijver/ster zich beklaagde over een Spinvistekst en verscheen zijn foto over de hele voorpagina van de buurtkrant met zijn bio erbij die ze van het internet hadden geplukt. Maar wat zijn eigen werk betreft heeft de Jong alles onder controle. Hoewel. Hij moet van het nummer Bagagedrager, dat binnenkort als single verschijnt, nog wel even een radioversie monteren omdat het anders niet op 3FM gedraaid kan worden. Maar dat zijn details. Naast de laatste hand die De Jong nog aan de single moet leggen (hij maakt ook zelf het hoesje) en de optredens die nog staan (onder andere op Noorderslag, dit keer met een elektronische, harde band) is hij alweer druk bezig met een nieuwe cd. Hoewel het eindresultaat volgens De Jong nog wel een jaar of twee op zich zal laten wachten.
Dat heeft overigens niet te maken met een writers-block of de hoge verwachtingen die na zijn debuut gewekt zijn. De Jong: “Natuurlijk. De onbevangenheid is verdwenen. Maar mijn eerste plaat heeft er ook lang over gedaan. Zo werk ik nu eenmaal. Bovendien wordt je maar op een ding afgerekend, en dat is op de kwaliteit van je werk.”
Werk dat volgens De Jong op zijn tweede album niet veel anders zal klinken dan we van hem gewend zijn. “Dit is wat ik doe. Al zou ik iets anders willen, dan zou ik het niet eens kunnen. Het wordt toch weer Spinvis.”
‘Het wordt toch weer Spinvis’
De onbevangenheid is verdwenen maar Spinvis blijft Spinvis
Spinvis heeft de vuurdoop met glans overleefd. Het optreden van Erik de Jong met orkest op Crossing Border was volgens de Nederlandse pers wel een van de meest interessante, zo niet de interessantste act van dit festival. Maar tijd om ervan te genieten heeft De Jong nog niet echt gehad. “Misschien dat ik over een jaar glimlachend wakker wordt en zeg: “Jaaa, okay. Dat was echt helemaal goed!”