Vandaag was het d-day voor Kazaa. Het Amsterdamse Hof had de bijl in handen, maar legde hem ongebruikt aan de kant en oordeelde anders: de makers van het softwareprogramma zijn niet verantwoordelijk voor auteursrechtelijke schenden, aldus het hof.
Het hof vernietigt hiermee de uitspraak van de rechtzaak die auteursrechtenorganisatie Buma eerder aanspande tegen Kazaa en ook won. De oprichters van het softwareprogramma handelden vervolgens snel en adequaat. Behalve beroep aantekenen tegen de beslissing verkochten ze uit voorzorg ook de uitwisseldienst aan een Australisch bedrijf. Hiermee viel Kazaa buiten het bereik van Buma.
Dat laatste blijkt achteraf gezien een overbodige gezette stap. Volgens het Amsterdamse gerechtshof zijn namelijk niet de makers van het programma, maar de gebruikers zelf verantwoordelijk voor eventuele schendingen van de auteurswet.
Raar genoeg kan de bal die Buma gooide in theorie wel eens heel hard teruggekaatst worden. Kazaa zegt namelijk dat ze door de eerdere uitspraak gedwongen was haar bedrijfsactiviteiten wereldwijd te staken. Het hof heeft in haar uitspraak vandaag erkend dat dit aannemelijk is. En dus kan Buma "in theorie verantwoordelijk worden gesteld voor de verkoop tegen een lagere waarde dan anders het geval zou zijn", aldus Kazaa-advocaat Alberdingk Thijm op de internetsite Webwereld.
Hof: Kazaa legaal
Uitwisseldienst kan Buma nu aanklagen
Uitwisseldienst Kazaa niet verantwoordelijk voor de schending van auteursrechten die met haar programma worden gedaan. Dat besliste het Amsterdamse hof vandaag. De uitspraak biedt Kazaa de mogelijkheid om de bal weer terug te kaatsen.