Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt op dit moment aan een wet die tot gevolg heeft dat er in de toekomst niet meer gerookt mag worden in de Nederlandse popcentra. Alleen in speciaal daarvoor bestemde afgesloten rookgebieden mag popminnend Nederland dan nog een peuk opsteken. Vanuit gezondheidsoogpunt een begrijpelijke actie. Voor veel podia is een mogelijk rookverbod echter naar alle waarschijnlijkheid het einde, meldde de Vereniging van Nederlandse Podia (VNP). Een harde uitspraak. Maar hij komt niet uit lucht vallen.
Mark Frieswijk van De Gigant in Apeldoorn heeft twee woorden voor de mogelijke wet: “Zwaar kut!” Als de regeling een feit wordt, is het afgelopen met De Gigant, vertelt de programmeur stellig: “Het is pure concurrentievervalsing ten opzichte van andere horecagelegenheden. Gewone kroegen en commerciële podia hoeven namelijk geen rookverbod in te voeren. Behalve de zalen zal ook de Nederlandse popmuziek hier de dupe van worden. Nieuwe en vernieuwende bands krijgen straks veel minder plaatsen waar ze zich kunnen presenteren aan het publiek.”
Een uitweg ziet Frieswijk niet, mocht de regeling er echt doorkomen. “Commercieel worden is een optie. Maar dan kan ik niet meer programmeren zoals ik nu doe.”
Zo somber ziet Frank Van Iersel van 013 het niet in. Hij heeft geen idee hoe de mogelijke wet in praktijk te brengen is: “Ik wil wel eens weten hoe we ermee moeten omgaan. Gaan we een glazen wand plaatsen, of aparte rokersconcerten en niet-rokersconcerten organiseren? Nee toch?”
Het is duidelijk, Van Iersel zit niet te wachten op ‘Amerikaanse toestanden’. “Wij zijn niet voor of tegen roken, maar popconcerten zijn toch evenementen waar je mag doen en laten wat je wil. Het summum van vrijheid bijna.” En verboden zijn daar niet op zijn plaats? Van Iersel: “Ik wil graag meewerken aan een uitvoerbaar plan om iedereen een goede avond te bezorgen. Maar de vaak gemaakte insinuatie dat het hier blauw van de rook staat, is niet correct. Ik heb niet het idee dat er hier echt veel meer gerookt wordt. We hebben bijvoorbeeld een goed werkend ventilatiesystemen. En dat zetten we ook echt aan.”
Ook Hans Verlaan van Nighttown ziet het niet voor zich: “Moeten we dan de grote zaal van negen tot elf als niet-rokersgebied verklaren en na elven weer wel?” De directeur van het Rotterdamse pop/uitgaanscentrum maakt zich grote zorgen over het plan van het ministerie. Ook hij bevestigt de angst van VNP directeur Siebe Weide: “Het is onuitvoerbaar. Als dit doorgaat, kunnen we de tent sluiten. Mensen zullen massaal afhaken.”
Volgens Verlaan hoort de sigaret bij het uitgaan. “De muziek staat ook hard. Dat is net zo schadelijk, en mensen beslissen ook zelf of ze alcohol drinken.” Hij heeft wel het idee dat de soep door de Volkskrant erg heet is opgediend. “Er wordt nu nog gewerkt aan een wetsvoorstel. Daarna buigt de politiek zich pas erover. Er is nog niks besloten.” Gelukkig, klinkt het in zijn stem door.
Jan Willem Luycken van Mojo vindt het nog een beetje vroeg om conclusies te trekken. Al heeft ook hij wel zo zijn tijfwls: "Ik las dat het ministerie al inspecteurs aan het opleiden is. Gaan die dan rokers op de bon slingeren? Of de zaal korten op hun subsidie. Ik moet eerst maar eens zien of het doorgaat.”
Ook voorlichter Kuik van het ministerie van VWS snapt niet goed waarom er zo’n paniek is uitgebroken. “We zijn nog lang niet klaar met de voorbereiding van de wet. We hebben al gesproken met betrokken partijen en zullen dat blijven doen. De wet wordt op zijn vroegst voor het zomerreces ingediend. Pas na de zomer buigt het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer zich over het voorstel. Voor 2003 verandert er helemaal niks.”
Zalen vrezen sluiting door anti-rookplannen
Poppodia bevestigen beweringen VNP
Volgens de Volskrant is een rookverbod voor Nederlandse (gesubsidieerde) poppodia een kwestie van tijd. En dat heeft volgens de Vereniging Van Nederlandse Poppodia weer tot gevolg dat verschillende zalen hun deuren zullen sluiten. Een terechte angst, zo zeggen 013, Nighttown en De Gigant.