Onder neerstortende wolkenkrabbers hoort een meelijwekkend muziekje, moeten de tv-makers hebben gedacht. Ze kozen na 11 september unaniem voor Only Time van Enya bij beelden van de WTC-ramp in New York, en maakten zoals nu bekend is geworden daarmee haar album A Day Without Rain het best verkochte Britse export product van 2001. Wereldwijd dankte de new age zangeres vorig jaar meer dan de helft van de 7,3 miljoen verkochte exemplaren aan Bin Laden. In Amerika alleen al schoot de verkoop van twee miljoen voor 11 september naar zes miljoen nu.
Diezelfde 11 september zaagde tegelijkertijd de poten onder de toch al labiele Mariah Carey vandaan, die uitgerekend deze dag als release datum voor haar langspeler Glitter had gekozen. Achteraf gezien was het een stuk goedkoper geweest als haar nieuwe platenmaatschappij Virgin die plaat gewoon gratis had weggegeven. Aan marketingkosten was Mariah's maatschappij namelijk evenveel kwijt als de bruto opbrengst van de twee miljoen verkochte exemplaren. Carey leverde daarmee het bewijs dat de regel uit de aandelenwereld, dat behaalde resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, ook bij de popmuziek opgaat. Twee miljoen verkochte platen is een flop voor de diva die in Amerika de bestverkopende zangeres van de afgelopen tien jaar is met 40 miljoen albums.
In singleminded Engeland is januari traditiegetrouw de maand waarin nieuwe bandjes geacht worden hun Grote Doorbraak te maken. Al klagen de platenboeren steen en been omdat de totale singleverkopen onder de een miljoen stuks per week duiken, de champagnekurken gaan open na heuse Top 40 hitjes van nieuwe Britse rockbandjes als Cooper Temple Clause, Haven, One Hundred Reasons en The Mull Historical Society. Ook het gemak waarmee Amerikaanse nu-metal acts als Incubus en P.O.D. hun vroeger als ondraaibaar beschouwd materiaal op de radio en in de hitparade krijgen is wonderbaarlijk.
Maar het echte venijn zit hem in de Britse albumlijsten waar Moordlijst aanvoerder B.R.MC. gestaag stijgt. En nadat Engeland massaal plat ging voor de jasje-dasje punk van The Strokes, is het nu de beurt aan de Zweedse Hives om te oogsten. Hun compilatie album Your New Favorite Band verkocht al 150.000 exemplaren Deze in Nederland niet officieel uitgebrachte compilatie staat nu in de Britse top 10, nog voor de release van de single Hate To Say I Told You So (ter vergelijking: in Nederland gingen tot op heden slechts een fractie van hun laatste album Veni, Vidi, Vicious over de toonbank, Epitaph schat rond de tien duizend). Ironisch genoeg is het album van The Hives in Engeland uitgekomen op het noodlijdende internet label Poptones van Oasis-ontdekker Alan McGee. Vlak voor deze release ontsloeg hij zijn bijna voltallige staf.
Bovenin de Britse singlelijsten wisselen voor de eerste keer de dooien elkaar af. More Than A Woman van het neergestorte R&B-zangeresje Aaliyah werd opgevolgd door My Sweet Lord van de eveneens overleden George Harrison. Die gedoodverfde nummer een single lag al een tijdje op de plank, maar Robbie Williams van dezelfde firma verkocht nog prima, dus liet men het publiek nog even wachten wachten. Dus geen vertraging uit piëteit, maar om de aandeelhouders zand in de ogen te strooien.
Maar het kan nog altijd erger: in Canada staat Elton John's Candle In The Wind weer flink hoog. Nog een geluk dat daar bij een totaal ingestorte singlemarkt maar 308 verkochte singletjes voor nodig waren.
Cijfers en Letters: DOOD EN VERDERF
De new age muziek vaart wel bij Bin Laden
Hitparade-expert Menno Visser analyseert onder de noemer Cijfers En Letters maandelijks het gekommaneuk van de trends op zoek naar de emotie achter de lijstenbrij. In aflevering 1 een variatie op het spreekwoord ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’.