Pinkpop 2017: Clean Bandit speelt hapslikweg-house

Dance-met-klassiek is te licht verteerbaar

Hoppa, hier een ingestudeerd dansje, daar een pakje beplakt met glasscherven dat fonkelt als een discobol, en daar een zonnige housebeat met koddige pianopartij en sierlijke strijkers: wat is de show van Clean Bandit op Pinkpop ontzettend lichtverteerbaar. 

De Britse ‘Mozarthouse’-act bracht een enkel album uit in 2014 – dat jaar stonden ze ook al eens op Pinkpop – en sindsdien rijgen ze vooral hitsingles aaneen als Nibbits aan een dropveter. Die komen ook allemaal voorbij, vandaag: ‘Rockabye’ (zonder Sean Paul of Anne-Marie, die beiden vandaag wel degelijk in Landgraaf zijn!), ’Symphony’ en natuurlijk de upbeat doorbraakhit ‘Rather Be’, naast ook een boel nieuwe songs van een aanstaand tweede album.

Het voelt alleen alsof alles vijf BPM te snel wordt gespeeld, en mensen gaan daar niet harder van dansen – er wordt voorzichtig wat geshuffled – maar de meesten blijven ontzettend stil staan. De hypervrolijke act is zo luchtig en slap dat je niet eens hoeft te kauwen voor het slikken. Maar tegelijkertijd is de liveshow van Clean Bandit wel honderd keer leuker om naar te kijken dan bijvoorbeeld Disclosure. Dat dan weer wel.

Het Moment:
Neem bijvoorbeeld die solo op het allerbeste instrument ter wereld! Ja, is er íéts cooler dan een MIDI-blaasinstrument? De blazer gaat vooraan staan om even de volle shine te pakken terwijl hij een digitale panfluit uit z’n plastic staafje tovert. Top!

Volg Pinkpop op de voet met onze livestream en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12