3voor12 Tilburg

Cul de Sac verandert in apenkooi bij optreden The Black Cult

Sympathieke Groningers doen wat ze beloven en maken 'een beetje (goede) herrie'

“Wij zijn The Black Cult en we komen een beetje herrie maken,” zegt zanger/gitarist Douwe Doorduin vlak voordat zijn versterker een storm van grinderig gitaargeluid uitblaast. De kooi staat open en een half uur later is duidelijk ook het monster ontsnapt. Situatieomschrijving: bassist Jorn Draaijer valt onhandig van de schouders van een meegereisde fan (Doorduin: “Godverdomme Jorn”), iemand hangt aan het plafond en een deel van het publiek werpt zich van de ene moshpit in de andere. Geen zorgen, Cul de Sac staat er nog, maar leven deed het zeker, donderdagavond.

Het in 2012 opgerichte Groningse trio The Black Cult heeft de afgelopen jaren naam gemaakt bij onder andere Eurosonic Noorderslag, Popronde en De Wereld Draait Door. Eerder stond de band ook al in Tilburg, op Incubate 2014. Sinds anderhalf jaar heeft The Black Cult een gelijknamig debuutalbum op zak, waarop een sympathieke garagepunksound te horen is, verwant aan die van FIDLAR, maar vriendelijker. Die sound komt goed tot zijn recht in de knusse ruimte.

Veel vuiler en bozer is de muziek van de Groningse meidenpunkband OOO, een uur eerder. Songteksten als ‘he will eat you alive’ lijken rechtstreeks uit de vuilcontainer van de menselijke ziel te zijn gevist. Niet alles klinkt even strak, maar met knappe spanningsopbouw en een steeds terugkerende dreiging, zet OOO een veelbelovend staaltje garagepunk neer.

Dan is het aan The Black Cult om de boel los te maken en dat lukt. Met nummers als My Time en Find a Way zingt een groot deel van het publiek mee. Tempowisselingen zijn schaars. Doorduin, Draaijer en drummer Wouter Kalsbeek zijn van het stramien hard, snel en melodieus en dat werkt uitstekend. De energie van de band werkt aanstekelijk op het meest fanatieke deel van het publiek, terwijl een groot deel ontspannen toekijkt. Het duurt dan ook veel te kort: Na een beknopte toegift is The Black Cult alweer uitgespeeld.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12