3voor12 Utrecht

Marten de Paepe brengt Alles naar de Stort

Utrechtse singer-songwriter komt terug met nieuw Nederlandstalig album

Ruim zes jaar na zijn laatste plaat is de Utrechtse singer-songwriter Marten de Paepe terug. Eind november verscheen de nieuwe single ‘Alles naar de Stort’, waarop hij voor het eerst in het Nederlands zingt. Het nummer is de titeltrack van zijn op 19 januari 2020 te verschijnen vierde album, en naar eigen zeggen zijn beste. Van Alles naar de Stort is nu ook een video verschenen.

De albumtitel verwijst onder andere naar de manier waarop de liedjes op de plaat tot stand kwamen: na lang schaven en schrappen. Terug naar de basis met veel ruimte. Opgeruimd noemt hij het zelf. Tijdens de opnames stripte De Paepe alle liedjes tot alleen tekst, zang en gitaar overbleven. Daarna kleedde hij ze waar nodig opnieuw aan met onder meer drums, toetsen, blazers en diverse elektronica.

Op Alles naar de Stort gaat De Paepe op zoek naar de kern van een liedje. Hij noemt het de plaat “die ik altijd al had willen maken.” De keuze voor het kleine gebaar in plaats van het grote past bij zijn persoonlijke ontwikkeling: “De afgelopen jaren heb ik steeds minder het gevoel dat ik iets hoef te bewijzen. Ik probeer minder hard, en laat daardoor juist meer horen. Alles naar de Stort voelt daarom als een definitieve stap naar de volwassenheid. Maar dat mag ook wel eens, na 37 jaar.”

Alles naar de Stort is zijn eerste Nederlandstalige album. Die keuze lag in het verlengde van de vraag 'Wat wil ik vertellen? En hoe doe ik dat zo luid en duidelijk mogelijk?' Dat hij dat het beste in het Nederlands kon doen, was voor hem al snel duidelijk. “Want welke taal is meer geschikt om iets werkelijk belangrijks en moois te zeggen dan je moerstaal, die je tot in alle finesses kent?”

Thematisch gaat Alles naar de Stort over de opkomst en neergang van een liefdesrelatie. Volgens De Paepe eindigt elke relatie vaak zoals die begint; door schoon schip te maken, het verleden schoon te bezemen en gewoon maar weer opnieuw te beginnen. Een beetje zoals hijzelf ook met deze plaat doet.

Op Alles naar de Stort is een heel arsenaal aan ervaren muzikanten te horen: Mischa Porte (drums), Jelte Heringa (toetsen), Marlon Penninkhof (diverse instrumenten), Johan Borger (elektrische gitaar), Mathijs Leeuwis (pedalsteel), Anna voor de Wind (klarinet) en Coen Hamelink (trompet). Porte en Penninkhof zijn ook te zien in de video.

Te zien: de albumpresentatie van Alles naar de Stort is zondagmiddag 19 januari 2020 in Theater Aluin, Utrecht. Aansluitend is er een theatertour met optredens in Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12