steun 3voor12

BKS18: Wavves surft over de hoogste pieken

Amerikanen kennen geen genade

Het is maar goed dat geluidsgolven geen tsunami’s kunnen veroorzaken. Was dat wel het geval, dan waren die ingedutte mensen bij de One aan de overkant van het meer zeiknat geworden. De hypothetische dader: het toepasselijke Wavves, San Diego’s antwoord op alles wat punk, surf, indie en noise weet te combineren. Het viertal zit al tien jaar in de scene met wisselend succes: de eerste drie platen staan bomvol gruizige, punky rammelrocknummers en met derde plaat King Of The Beach wordt zelfs voorzichtig commercieel succes geboekt. Daarna gaat het lichtelijk bergafwaarts met steeds mindere platen met af en toe nog een sterk nummer.

In Stage Five is er vanavond geen enkele plek voor vullers. De Amerikanen voorzien Best Kept Secret van een enorme adrenaline-injectie die tot dat punt alleen door Cocaine Piss werd toegediend. In moordend tempo giert het viertal door krakers als 'King Of The Beach', 'Way Too Much' en 'So Bored' door: stuk voor stuk uitzinnige nummers waarbij de stuwende drums, gruizige gitaren en zeurende stem van frontman Nathan Williams voor het vonkje zorgen in een vat kerosine. Five is goed gevuld (ondanks een headliner die tegelijkertijd speelt), gilt, juicht, schreeuwt de longen uit het lijf en constant is er wel iemand aan het crowdsurfen. Williams ziet het goedkeurend aan, verkondigt: ‘I’m feeling very positive, I don’t even know why!’. De totale chaos is compleet als wordt afgesloten met Pixies-op-coke-én-speed-nummer 'Nine Is God', het ultracoole surfer-anthem 'Post Acid' en tot slot het krautige 'Green Eyes'. Williams zelf duikt het publiek in, het applaus na afloop is ronduit overdonderend. Eindelijk een band waarbij er écht wat gebeurt.

HET MOMENT:
Oef, waar te beginnen. De stagediver die terugkrabbelt, Williams: ‘you should’ve jumped man!’. Een gevonden portemonnee wordt aan Williams gegeven, hij doet zijn best de achternaam uit te spreken en warempel: de eigenaar wordt nog gevonden ook. Het ontbreken aan beveiliging, dus crowdsurfers ‘look out for each other!’.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk