ESNS18: Cartiez' kleurrijke wereld vervaagt

Eigenzinnige sound blijft niet overeind

Cartiez heeft een beetje pech: hij staat precies tegenover de uitreiking van de Popprijs geprogrammeerd. Daar zijn de Noorderslagbezoekers toch wel nieuwsgierig naar, met als gevolg dat het vlak voor zijn show nog niet bepaald vol staat in de Entreehal. Die Popprijs heeft hij zelf overigens al eens in ontvangst mogen nemen als lid van hiphopcollectief New Wave in 2015. Daarvan komen nu steeds meer leden met solomateriaal, waarvan Cartiez' debuutplaat De Wereld Is Gelogen het kleurrijkste is. Erop staan meer-is-meer tracks vol 80s synths en gekke hardrock-invloeden. Hij zingt meer dan hij rapt, refreintjes die gemaakt zijn om op te feesten.

Is het ook feest?
Cartiez opent met zijn twee hits, 'Disco Avengers' en 'Boulevard', en dat trekt aardig wat volk. Wel opvallend: er staan bijna geen kids. Nou is Noorderslagpubliek wel wat ouder dan gemiddeld, maar kids zijn er zeker: die stonden net allemaal in de moshpit bij Joost. In plaats daarvan staan er wat eind-twintigers en begin-dertigers, die wel lekker gaan op Cartiez' 80s invloeden en driekoppige live band. Dan gaat die Spinvis-cover er natuurlijk in als zoete koek. Er wordt voorzichtig gedanst. Gezellig.

Daar is toch niks mis mee?
In principe niet, maar het zou zo veel leuker kunnen zijn. Cartiez wil heel veel live doen met een bassist, gitarist en drummer. Daardoor is het geluid live in vergelijking met die maximalistische, lekker dichtgetimmerde producties op zijn plaat toch echt te dun. Daarmee vang je helaas geen moshpits.

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12