BKS18: Duizenden voyeurs bij Future Islands

Wel meedansen, niet meehuilen met Amerikaanse synthpopband

Misschien komt het door de stunt die de frontman de vorige keer uithaalde op Best Kept Secret. Het strand voor het hoofdpodium staat aan het begin van de avond in elk geval al gezellig vol. En iedereen weet: bij een show van Future Islands kun je vuurwerk verwachten.

Als je een lijstje maakt met genres die je als fysiek zou bestempelen, kan je er van alles op zetten. Metal, house, punk, EBM natuurlijk. Een lange lijst, maar synthpop zou niet meteen bovenaan staan. Althans, totdat je Future Islands ziet spelen. Want Samuel T. Herring zingt niet zo maar even een liedje. Hij perst het uit zijn tenen. Het liefst laag bij de grond met gebogen knieën, soms grunt hij terwijl hij met zijn ene arm slingert en met zijn andere op zijn borst slaat.

Voor een groot deel toneel natuurlijk, maar wel geloofwaardig. Alsof hij echt niet anders kan dan alles geven. Dat is wat de muziek van Future Islands zo anders maakt. Op papier is het gewoon jaren tachtig synthpop. Een stevige bas, een doordenderende drum, flinterdunne synths en een zanger die met flink wat drama zijn uithalen pakt. Maar door de fysieke benadering van Herring krijgt het veel meer weerhaken die blijven haken. Future Islands heeft urgentie.

Toch komt het maximale vanavond niet het podium af. Natuurlijk, er kan nog steeds meegedanst worden. De veel te harde bas maakt dat zelfs nog makkelijker. Maar verder blijft het vlak, weinig dynamisch, de emotionele punch blijft uit. En dan is het plots wat ongemakkelijk. Alsof een paar duizend voyeurs meegluren hoe iemand op een podium zichzelf een uur lang geselt. Daar kan zelfs de verwachtte meezinger 'Seasons (Waiting On You)' niks aan veranderen.

HET MOMENT
De beste dramatische move van Herring is halverwege. En het is onduidelijk of het nu wel of niet gespeeld is. Na zichzelf flink hard op de borst te hebben geslagen, gaat hij verder op zijn gezicht. Hij slapt zichzelf zo hard dat zijn linkerbeen onder hem uit glijdt, en hij opeens een sliding maakt.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12