Stopzetten generieke maatregelen groot risico cultuursector
Kabinet stopt TVL en NOW
Het is zover, er komt een einde aan de maanden van steun voor bedrijven. Het kabinet heeft maandagmiddag bekendgemaakt per 1 oktober de generieke maatregelen stop te zetten waarmee ondernemers hun bedrijf overeind konden houden in de coronacrisis. Het gaat om de loonsubsidie NOW en de tegemoetkoming vaste lasten (TVL). Dat brengt grote risico's met zich mee voor de culturele sector, want veel popzalen en theaters kunnen in oktober nog alles behalve op volle kracht draaien. Op dit moment is immers nog absoluut niet duidelijk wat er na 20 september weer mag, dus vooruit werken om programma te boeken is lastig. Ook is het internationale tourleven – met name belangrijk voor de grote zalen – nog absoluut niet op gang.
Toch vinden de ministers Stef Blok van Economische Zaken, Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Wopke Hoekstra van Financiën dat het de hoogste tijd is, nu het grootste deel van de Nederlandse bevolking volledig gevaccineerd is. Het is ook belangrijk voor het herstel van de economie, is de gedachte, aangezien nu bedrijven overeind gehouden worden die onder normale omstandigheden kopje onder zouden gaan. Deze bedrijven houden personeel vast, en dat is slecht voor de arbeidsmarkt.
Bedrijven in de evenementensector kunnen in het vierde kwartaal van 2021 nog wel aanspraak maken op het garantiefonds. Ook komt er een speciale uitzondering voor de nachthoreca, die naar alle waarschijnlijkheid ook in november nog dicht moet blijven. De kans is echter klein dat ook podia die avond- én nachtprogramma hebben daar ook aanspraak op kunnen maken, terwijl voor podia als TivoliVredenburg, Paradiso en de Melkweg het nachtprogramma natuurlijk wel een aanzienlijk deel van de begroting is. Aan de achterkant zijn diverse belangenpartijen in de culturele sector nog druk aan het lobbyen om toch nog een extra steunpakket voor de cultuursector te krijgen, maar voorlopig zonder resultaat.
In een eerste reactie benadrukt de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals 'dat het stopzetten van generieke steunmaatregelen alleen door kan gaan als de 1,5 meter echt komt te vervallen. Want voor organisaties die geconfronteerd worden met ‘vrijheidsbeperkende’ maatregelen moet er steun beschikbaar blijven.' De vereniging wijst erop dat festivalorganisatoren economisch op hun tandvlees lopen en daarmee meer aanvullende steun nodig heeft.