3voor12 Utrecht

Podium Hoge Woerd introduceert grensverleggend festival Criss Cross

Een lokaal en internationaal treffen in Leidsche Rijn

Warmbloedige Braziliaanse beats, sensationele Turkse grooves, aanstekelijke Amazigh Reggae en volop mogelijkheden om mee te doen, dat belooft het nieuwe festival Criss Cross op zaterdag 20 april. Podium Hoge Woerd mikt met internationale line-up op bezoekers uit de buurt én van over de gele brug. We spreken de organisatie van het festival.

Festivallocatie
Het is de eerste keer dat Podium Hoge Woerd als festivallocatie wordt gebruikt. De theaterzaal, de studio, het café en ook de foyer - waar het Romeinse schip van het museum staat - worden gebruikt. Met het festival wil het podium de buurt weerspiegelen: ‘overal vandaan zijn mensen vol ambitie in Leidsche Rijn neergestreken. Dit creëert nieuwe stijlen en nieuwe mogelijkheden’, vertelt de organisatie. Voor de line-up wilde het podium vooral artiesten met niet-westerse roots. Bands die hun tradities meenemen en vermengen met urban invloeden. Een groot deel van de muzikanten is Utrechts.

Vleuten
Alaor Soares is afkomstig uit São Paulo en woont vlakbij, in Vleuten. Hij treedt op met de band Trio Ibi. ‘Een waanzinnig goede drummer, je hoeft soms helemaal niet ver te kijken voor geweldige wereldacts’, aldus de organisatie.

Utrecht
De Utrechtse fusionband ISRI wordt gevormd door 5 mannen, 2 vrouwen, 4 nationaliteiten en een groot aantal instrumenten uit alle windstreken. Dat is volop te horen in de muziek. De boventoon is Amazigh en Balkan, maar ook Reggae, Latin en Funk klinken door. Vrolijke en aanstekelijke muziek.

Rotterdam
De band Tabanka bestaat uit Rotterdamse mannen met Kaapverdiaanse roots. Ze maken energieke Funaná muziek met accordeon. Funaná is traditionele slavenmuziek, welke zich in de jaren ’80 van de vorige eeuw met jazz en pop mengde. Tabanka doet daar een hedendaags sausje over.

Istanbul
Turkse zangeres Gaye Su Akyol valt niet in een hokje te plaatsen. Trage Turkse melodieën wisselen af met pittige beats en psychedelische gitaren. In 2015 stond de nu 34-jarige zangeres op al het podium van Le Guess Who. Ditmaal komt ze speciaal uit Istanbul voor een eenmalig optreden in Nederland.

Meedoen
Participatie en interactie tussen de bezoekers is een doel van het festival. In de middag zijn er workshops percussie en zang (gegeven door Trio Ibi) en dans (Yazila). De workshops hebben een directe link met het avondprogramma.

Te zien: Criss Cross Festival, zaterdag 20 april 2019 @ Podium Hoge Woerd

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12