steun 3voor12

BKS18: Preoccupations wringt de laatste levenslust uit de dag

De laatste loodjes extra zwaar gemaakt

We naderen het einde van deze Best Kept Secret driedaagse. Dat merk je aan alles. Het is net even wat rustiger op het veld, en de mensen die er nog zijn, komen lastiger in beweging. Vooraan in de tent bij Preoccupations zitten vier meisjes met blauwe vlinders op hun wangen in kleermakerszit. Ruimte is er genoeg, want de kleine Five tent loopt niet helemaal vol voor Preoccupations, een noiserockband uit Canada. Zonde, want Preoccupations is echt wel een interessante band. Maar ook wel weer logisch, want echt gezellig gaat het er niet aan toe bij de Canadezen.

Preoccupations bestaat inmiddels al weer drie albums lang, behalve dan dat hun debuut nog uitkwam onder de naam Viet Cong. Dat vond niet iedereen een goede bandnaam, begrijpelijkerwijs, en dus veranderden ze het maar. Ze starten zoals altijd redelijk traag, met al snel oudje ‘Continental Shelf’, een mooi donker nummer. Dan gaat het tempo wat omhoog, onder aanvoering van de zwaar verminkte stem van bassist en zanger Matt Flegel. Die mag dan een angstaanjagende gorgel in zijn keel hebben, hij oogt zelf bepaald niet als een weirdo. Dat is misschien wel een beetje de makke van Preoccupations, dat daardoor een beetje afstandelijk oogt. 

Maar langzamerhand komt er wel steeds meer vuur in het spel, tot ze via een paar nieuwe nummers uiteindelijk aanbelanden bij de fenomenale afsluiter ‘Death’, de slottrack van hun debuutalbum. Het is en blijft het beste wat de band ooit maakte, en ook het heftigste. Drie albums heeft Preoccupations intussen, waarop ze heel stijlvast hun eigen idee uitvoeren. Een idee waar niet echt groei in zit. Het lijkt erop dat deze band zijn piek al bereikt heeft, en dat die niet al te hoog ligt.

HET MOMENT
Een jongen met net zo’n blauwe vlinder op zijn wangen huppelt vrolijk rond terwijl Flegel zijn teksten krast. Hij gooit confetti over zijn zittende vriendinnen. Onder het motto: het leven is een feestje, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Preoccupations zal dat zeker niet voor je doen.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk