Evenementensector verliest kort geding tegen de overheid

Rechter oordeelt: podia en clubs mogen nog niet ’s nachts en op 100 procent open

De rechtbank in Den Haag oordeelt dat de coronabeperkingen voor de evenementensector zoals ze 25 september zijn ingegaan gegrond zijn. De evenementensector verliest daarmee het kort geding tegen de staat. Binnenevenementen met staand publiek mogen sinds 25 september op 75 van de capaciteit plaatsvinden (met coronapas), met een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 tot 06.00 ’s nachts.

Net als bij vorige kort gedingen over de coronamaatregelen overweegt de rechter 'dat zij zich terughoudend moet opstellen bij de beoordeling van deze nieuwe maatregelen. Alleen als de Staat in redelijkheid niet voor het gevoerde beleid heeft kunnen kiezen, is plaats voor rechterlijk ingrijpen. Dat is hier niet het geval', zo luidt de uitspraak.

Een twintigtal organisaties, waaronder MOJO, ID&T, Unmute Us en Apenkooi Events, spanden het kort geding tegen de staat aan omdat ze het niet eens zijn met de coronamaatregelen die sinds afgelopen zaterdag gelden. Uit de Field Lab-resultaten zou blijken dat binnenevenementen op 100 procent van de capaciteit niet onveiliger zijn dan op 75 procent, en ook ’s nachts tussen 00.00 en 06.00 uur zouden veilig evenementen moeten kunnen plaatsvinden. In de rechtszaak wezen ze erop dat een capaciteit van 75 procent bovendien niet rendabel is voor de evenementensector.

In de rechtbank uitten Ruben Brouwer (MOJO) en Jasper Goossen van Apenkooi Events (DGTL, Straf_Werk en Pleinvrees) vorige week hun zorgen. In een persbericht zegt Goossen nu namens Unmute Us: 'We worden moedeloos van de muur waar we telkens tegenaan lopen. Het is frustrerend dat de rechter onze onderzoeksresultaten blijkbaar niet kan laten opwegen tegen willekeurige adviezen en besluiten van het OMT en het kabinet, maar wij zullen blijven strijden voor het behoud van onze sector. Onlangs zijn we met ruim 150.000 mensen de straat op gegaan om aan te tonen hoe essentieel onze sector is. Naast dat onze sector garant staat voor ruim 100.000 banen, zorgt het ook voor een essentiële sociale uitlaatklep voor jong en oud. Wij moeten solidair zijn met de samenleving, maar waar is de solidariteit richting ons?'

MOJO-directeur Ruben Brouwer: 'Wij zijn verbijsterd en diep teleurgesteld. Ruim anderhalf jaar geleden moesten wij als eerste dicht en nu staan we achteraan in de rij om weer volledig open te mogen ondanks al onze inspanningen. Het kabinet blijft inzetten op het nog langer gesloten houden van onze sector en heeft ons zelfs verzocht geen dancefeesten te organiseren omdat zij dit juridisch niet konden verbieden. Wij beraden ons over te nemen stappen, maar we moeten en gaan ook door richting het najaar en wij zullen er alles aan doen om de evenementen voor de bezoekers en de artiesten op een zo goed mogelijke en veilige manier te organiseren.'

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12