BKS18: Nilüfer Yanya is gemaakt voor de nachtclub

Optreden van Londens talent is meer sessie dan volwaardige gig

Ze stond op de longlist van de BBC Sound of 2018, maar de shortlist moest ze aan vijf andere talenten overlaten. Toch valt Nilüfer Yanya uit Londen ook op zonder prijsuitreikingen. De 22-jarige heeft een paar singles de wereld ingestuurd die erg eigen zijn. De zangeres met ouders met Turks, Iers en Barbadiaans bloed heeft een licht hees stemgeluid waar soulliefhebbers graag voor naar de nachtclub gaan. Nilüfer Yanya heeft een kleine twist. Vroeger luisterde ze naar Nina Simone en Amy Winehouse maar ook naar The Pixies. Er zit een spannend randje aan de Londense frontvrouw.

Ze treedt aan met twee bedeesde bandleden. Een saxofoniste die gelukkig niet all the way nachtclub gaat en een toetsenist/bassist. Ze is zelf vocaal en instrumentaal de basis: Nilüfer Yanya begeleidt zichzelf jazzy en soulvol op de elektrische gitaar. De nummers worden klein gespeeld, soms iets té klein. Ze vertelt dat de drummer er niet bij is vanwege vakantie. In Griekenland. Toch een gemis. De show van Nilüfer Yanya lijkt iets meer een sessie dan een normale gig. Maar ze imponeert als artiest, in het wit gekleed met een witte gitaar, en bij een uitschieter als ‘Keep On Calling’ met een stemgeluid en gitaarspel waarmee ze zich onderscheidt.

HET MOMENT:
Op ‘Baby Luv’ heeft ze ook zo’n sterk solomoment. Dan zit al het talent in het gitaarspel en de zang. Maar mocht ze de volgende keer terugkomen, dan graag met drummer erbij. Dan kan het nog broeieriger worden. Nilüfer Yanya moet simpelweg wat strenger zijn als haar bandleden hun gewenste vakantiedagen indienen.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12