3voor12 Tilburg

Matthijs Rolleman wil helpen bij najagen van dromen

Nieuw conceptalbum Golden Cage verschijnt 16 maart

Een “theatraal concept” noemt Matthijs Rolleman zijn Golden Cage-project, dat bestaat uit liveshows die niet op musicals mogen lijken, een serie workshops voor scholieren en een conceptalbum. Het laatst genoemde verschijnt aankomende donderdag. Alles draait om “belangrijke keuzes waar iedereen voor komt te staan in zijn leven”. 

Zo vaag als het zou kunnen klinken, is het uiteindelijk niet. Op het conceptalbum worden verschillende muziekstijlen als elektro, rock en hiphop rond één thema gebouwd. Een vrouwelijke hoofdpersoon staat centraal in het verhaal. Ze kijkt terug op haar leven, waarin ze vaak bang is haar dromen te volgen en daarom hele andere beslissingen maakt dan ze eigenlijk zou willen. Zo gaat ze steeds met verschillende jongens mee naar huis, terwijl ze liever zou willen settelen. "De eerste helft is licht, de tweede duister", vertelt Rolleman.

De muzikant kwam op het idee dankzij zijn vader die geen piloot is geworden, terwijl hij dat eigenlijk heel graag wilde, zo blijkt nu hij met pensioen gaat. "Hij heeft een vliegsimulator geïnstalleerd op zolder", vertelt Rolleman. Hij hoopt anderen te kunnen inspireren bij belangrijke keuzes en het najagen van dromen. “Niet dat ik het antwoord weet, want wie ben ik nou", licht hij toe. "Ik heb in ieder geval zelf geleerd dat iedereen een stemmetje in zich heeft dat uiteindelijk het goede antwoord geeft.”

Rolleman wil Golden Cage meer op een concert dan op een musical laten lijken. “Het verhaal wordt niet zo letterlijk vertelt, je hoort het meer tussen de regels door”, legt Rolleman uit. Hij noemt Pink Floyd, Massive Attack en Submotion Orchestra als grote voorbeelden.

Met Golden Cage studeert Rolleman af bij de Rockacademie, waar hij tot drummer is opgeleid, hoewel hij ook componeert en produceert. Zo bedacht hij vorig jaar de rockopera Het Hijgend Hert. De muzikanten en zangeressen van Golden Cage zijn eveneens afgestudeerd aan de Rockacademie.

De optredens vinden plaats in Veghel (4 april), Maastricht (11 april) en Moerdijk (13 juli). Tilburg staat voorlopig niet op de planning. Het album is te vinden op Spotify.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12