Tweede Kamer stemt voor garantiefonds cultuur

Kamermeerderheid wil dat het kabinet besluit neemt voor 1 februari

Goed nieuws voor de culturele sector: de Tweede Kamer stemt vandaag in met een motie om een garantiefonds voor grote evenementen en festivals in te richten ‘dat erop gericht is onverzekerbare risico’s af te dekken’, en vraagt het kabinet om dat besluit te nemen voor 1 februari 2021.

Zo’n garantiefonds is van levensbelang voor het organiseren van evenementen, aangezien er grote onzekerheid is over toekomstige lockdownmaatregelen en de livesector na een jaar stilliggen nu het spek op de botten mist om risico te durven nemen. Zo’n garantiefonds moet dat risico wegnemen: in landen als Duitsland, Oostenrijk en België trekt de regering geld uit om die zorgen af te dekken. Gaat het evenement door, dan moet het geld terug.

Ruben Brouwer, CEO van Mojo Concerts, legde vorige week al uit op 3voor12 hoe zo’n garantiefonds er idealiter uitziet. ‘Het voorstel dat we de regering gedaan hebben is: reserveer nou een bedrag in de orde van grootte 500 à 600 miljoen. Stort dat in een fonds, waarop je een beroep kunt doen als je evenement een paar dagen van tevoren moet worden geannuleerd. Je kunt dan een deel van de kosten vergoed krijgen, niet alles. Als deze zomer helemaal zoals gepland door gaat, hoef je dat fonds dus niet aan te spreken.’

De woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven (OCW) liet begin januari ook al weten dat het kabinet eind januari, uiterlijk begin februari uitsluitsel zal geven over het plan.

 

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12