Kabinet geeft eind januari, begin februari uitsluitsel over garantiefonds

Sector legt de deadline op 1 februari

De evenementensector moet voorlopig nog even wachten op een garantiefonds naar Duits model. Maandag stuurde de Alliantie voor Evenementenbouwers een brandbrief aan het kabinet, waarin ze vragen om duidelijkheid en een deadline stellen. Uiterlijk 1 februari moet er een garantiefonds zijn, waarmee het kabinet organisatoren helpt risico te nemen. De woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven laat weten dat het kabinet eind januari, uiterlijk begin februari uitsluitsel te geven over het plan.

Organisatoren kunnen op dit moment niet echt vooruit met het organiseren van hun evenementen. Er is logischerwijs grote onzekerheid over toekomstige lockdownmaatregelen. Dat zorgt ervoor de ticketinkomsten moeilijk geïnvesteerd kunnen worden in bijvoorbeeld programma. In landen als Duitsland, Oostenrijk en België trekt de regering geld uit om die zorgen af te dekken. Gaat het evenement door, dan moet het geld terug.

Minister van Engelshoven liet 21 december in Zes Uur Cultuur al weten dat zij met de ministers van Economische Zaken en Financiën praat over zo’n regeling. De bal ligt bij minister Hoekstra van Financiën. Van belang zijn ook de voorwaarden waaronder de overheid garant wil staan. Zo is het denkbaar dat de sector de bedragen later alsnog terug moet betalen, bijvoorbeeld over een periode van tien of twintig jaar.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12