Met dit album vieren Faberyayo en Stippenlift de Chaos In Het Universum

De twee zijn verdwaald in de wereld en proberen hun nihilisme te beteugelen met ‘depriwave’ en Japan-fetisj

Je zult maar verdwaald zijn in de wereld, ouder worden maar niet wijzer, en op zoek zijn naar antwoorden terwijl je helemaal niet moet willen begrijpen. Sigaretten willen roken om maar iets te doen te hebben, hebberig graaien in een hyperwinkelcentrum om maar een kwartiertje gelukkig te zijn. Zo hee, wat is het gezamenlijke album van Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig) en Stippenlift een portie nihilistisch en depressief. Chaos In Het Universum, dus, en op het paranoïde slotnummer verzucht Yayo zelfs: ‘Help, ik wil dood, maar ik wil helemaal niet dood.’ 

Een nummer als ‘Faber’s Theme (Verdwaald In De Wereld’ kan zich zo’n beetje meten aan ‘Verdwijnen’, met een van de meest ontroerende refreinen die Faberyayo ooit schreef. Het klinkt allemaal super-lo-fi (dat is ook de bedoeling), met een komische knikjes naar Japanse anime. Cool weetje: de Japanse vrouwenstemmen die je hoort in de vijf interludes? Die zijn ‘ingesproken’ door Google Translate, en waarschijnlijk klopt er dus geen hout van.

Stippenlift vertelde ons eerder al over het album: ’We bleken naast gezamenlijke angsten, zorgen en frustraties ook gezamenlijke interesses te hebben zoals Japanse popcultuur en Vaporwave. Meer dan genoeg gezamenlijke interesses voor een album.’ En Faberyayo: ‘Toen we samen in de studio waren klikte het naast de muziek ook vooral op Tumblr-niveau. Plaatjes van al dan niet desolate digitale landschappen, emotionele fictionele karakters en nooit gespeelde games die toch melancholisch stemmen. Tel daarbij een heel specifiek, vrolijk en romantisch pessimisme bij op en de chaos in het universum is compleet. De muziek volgde als vanzelfsprekend.'

Overigens is er vandaag meer Nederlandse hiphop uit die het checken waard is: Gate 17, waarover Kevin gisteren al belde in 3voor12 Radio en Jairzinho dinsdag op de Speelplaats was, de nieuwe EP van Youngbaekansie en deze track van Jonna Fraser met beat van Esko.  

Makkelijk op de hoogte blijven van alle nieuwe muziek? Abonneer je op de 3voor12 #NIEUWEMUZIEK playlist op Spotify. Nog meer #nieuwemuziek vind je in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12