steun 3voor12

Luister terug: Het Spoor Terug maakt documentaire over punk in Nederland

Hanenkammen en straatschoffies over de polderpunk van toen

Onder de naam 'Het Spoor Terug' maakt de VPRO iedere week een documentaire van een halfuur waarin verhalen over gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis verteld worden aan de hand van getuigenverslagen. Eerder maakte Het Spoor Terug al zulke documentaires over Anne Frank en de kroningsrellen van 1980, nu lag de punkcultuur van Nederland op de snijtafel. 

Documentairemaker Paul van der Graag haalde zijn punkplaten van zolder en begint zijn verhaal in 1977, als punk Nederland in raptempo verovert. In de muziekpers wordt het genre eind 1978 alweer dood verklaard, maar dat blijkt voorbarig. Punk's not dead en in de jaren daarop ontstaat in Nederland pas echt een bloeiende punkcultuur. Die cultuur hing sterk samen met de krakersgemeenschap die in Nederland ontstond: daarin begeven zich veel politiek bewuste muzikanten die reden genoeg hadden om boos te zijn. Het motto van de inmiddels opgeheven Sex Pistols geldt nog steeds: no future, maar genoeg tijd om muziek te maken. 

Luister hiernaast terug hoe punkers, fans en muziekjournalisten van toen die periode zelf - in geuren en kleuren - herinneren: 'Ik zat op het Montessori Lyceum tussen de kakkers en wilde de boel opschudden. Maar we kregen klappen van de oude punkers, dat waren echt straatschoffies.' Luister hier meer afleveringen van Het Spoor Terug.
 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk