BKS18: Ray Fuego predikt positiviteit in het holst van de nacht

Rapper en zelfbenoemd skinhead wil weten hoe het écht met je gaat

'Ik ga het nog een keer vragen: hoe gaat het écht met jullie?' Nou, Ray, het is drie uur 's nachts na een lange festivaldag, en eerlijk gezegd zijn we best een beetje moe. Maar deze set van de Amsterdamse rapper, activist en mode-icoon brengt daar snel genoeg verandering in. Ray Fuego is de voorganger van het eclectische collectief SMIB, waarin al het goede van punk en hiphop samen komt: visie, activisme, eigenzinnigheid en een hele hoop lol. En goeie muziek natuurlijk, met moshpits.

Diep in de nacht staat Ray Fuego – kaal hoofd, veel tattoos, ontbloot bovenlijf en donkere spijkerbroek – op Stage Five tegenover een halfvolle tent met uitgelaten publiek het belang van positiviteit en vriendschap te prediken. Vraag je vrienden niet alleen maar waar ze hun toffe outfit of zonnebril vandaan hebben, want 'dat is allemaal bijzaak. De mensen van wie je houdt moet je goed behandelen, dus vraag ze hoe het écht met ze gaat.' Zo op papier klinkt het een beetje blöd, maar in het holst van de nacht midden in de moshpit krijgt het juist iets magisch. Die boodschap van liefde wordt alleen nog maar helderder als je ondertussen door vrienden en vreemden keihard heen en weer wordt geslingerd op Rays duistere beats.

HET MOMENT
Voor zijn laatste nummer komt Ray Fuego naar zijn publiek toe, en rapt hij staand tegen de barrier aan. Dan is de liefdevolle gekte in de zaal compleet. Nog één keer gaan we helemaal los, en dan strompelen we met de armen om elkaar heen weer naar huis. Onder de blauwe plekken, ja, maar het gaat écht goed.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12