BKS18: Jay Som neuzelt prettig uit de bocht

Piepende feedback en staren naar gympies

Weet je nog, hoe ooit al bij de eerste band op podium Two het crowdsurfzweet in de oksels klotste, de biertjes door de lucht vlogen als dronken zwaluwen en de adrenaline welig tierde? Nou, dat hoef je bij neuzelband Jay Som allemaal niet te verwachten. Nee, het is dit jaar keurig naar de sneakers staren (nog niet modderig, zo te zien) bij de opening van de eerste dag Best Kept Secret.

Toch is het project rondom de Amerikaanse zangeres Melina Duterte live ook weer niet wat je in het hoofd hebt na het luisteren van haar uitstekende debuutplaat vol slaapkamerpop. Live speelt haar kwartet nog veel meer dubbele gitaarsolo’s, jazzy drumroffeltjes en plotse nerdy uitbarstingen. Soms vliegt ze aangenaam uit de bocht, en haar uithalen op de gitaar zijn onverwacht venijnig. Ze speelt Stage 2 er absoluut niet mee plat, maar bij haar voorzichtige intieme fluisterhits ‘Baybee’ en ‘The Bus Song’ gaan de armen wel al aardig de lucht in. Slotsong 'Pirouette' krijgt zelfs een uitgesponnen krautrockgroove met piepende feedback mee. Cool.

HET MOMENT:
Dat ze niet haar sombere versie van Dido’s ‘White Flag’ speelt - gelukkig! - maar wel even jamt op Oasis en AC/DC. Het klinkt nergens naar, leuk is het wel.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12