steun 3voor12

Rammstein provoceert met video over Duitslands bloedige historie

Joodse gemeenschap kwaad vanwege concentratiekampverwijzing

Rammstein is terug, en dat zal niet onopgemerkt blijven. De Duitse band komt binnenkort voor het eerst in tien jaar met een nieuw album, en zojuist is een negen minuten durende video van single 'Deutschland' gelanceerd. Gisteren al was er een teaser die de Joodse gemeenschap in Duitsland laaiend maakte. Niet zo gek: de leden van Rammstein poseren in het fragment Joodse gevangenen in een concentratiekamp, met een strop om de nek. Smakeloos, vinden critici, om de holocaust te trivialiseren. Smakeloos is het misschien, maar trivialiseren doet Rammstein zeker niet met deze haat-liefde-verklaring aan het vaderland. 

Het holocaust-beeld moet gezien worden in de context van een epische en bloederige mini-speelfilm over de Duitse geschiedenis, waarin de Rammstein-leden steeds weer opduiken. Van de Romeinse tijd tot de industriele revolutie, van de ontploffing van zeppelin Hindenburg tot de Sovjet-overheersing tot de zwartste bladzijden uit de geschiedenis. De video eindigt met een ruimtecapsule. De Rammstein-leden zijn dan dan weer dader, dan weer slachtoffer, en de rollen draaien ook nog wel eens om. Zo zien we de concentratiekamp-gevangenen later hun kampbeulen juist fusilleren. In een andere scene zien we frontman Till Lindemann in nazi-uniform, en in weer een wordt zijn ontzielde hoofd op een presenteerblaadje aangeboden aan koningin 'Germania'. 

Ook tekstueel flirt de band met taboe teksten. De gewraakte eerste strofe uit het Duitse volkslied - aangepast na de Tweede Wereldoorlog - bijvoorbeeld komt bijna één op één terug: 'Deutschland, Deutschland über allen.' Nazi-term Übermenschen komt op een lijn te staan met 'übermächtig, überflüssig en überdrüssig'. Oftewel: bovenmachtig, overbodig en vermoeid. De negatieve emoties winnen uiteindelijk van de trots: 'Deutschland – meine Liebe kann ich dir nicht geben.'

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk