Is het einde in zicht voor Soundcloud?

Streamingdienst zou nog maar genoeg middelen hebben voor 80 dagen

Vorige week werd al bekend dat Soundcloud 173 banen (40 procent van het personeel) schrapt en twee kantoren sluit. Nu schrijft website TechCrunch in een uitgebreid verhaal dat die ontslagen slechts genoeg zijn om het nog tot het vierde kwartaal vol te houden, dat al over 80 dagen begint. Dat zouden Soundcloud-oprichters Alex Ljung en Eric Wahlforss hebben gezegd tegen bronnen binnen het bedrijf. Soundcloud zelf stelt nu in een reactie 'volledig gefinancierd te zijn om ook Q4 door te komen', maar het is duidelijk dat er grote problemen zijn bij de streamingdienst.

Die problemen zijn niet nieuw: het bedrijf draaide 44 miljoen dollar verlies in 2014 en nog eens 52 miljoen verlies in 2015. Begin dit jaar lanceerde de website Soundcloud Go, een betaalde variant van de muziekdienst, die moest gaan concurreren met Apple Music en Spotify. 

Een heilloze missie, schreven wij, want de kracht van Soundcloud was nu juist dat de gebruikers laagdrempelig zelf hun muziek kunnen uploaden: of dat nou je buurjongen met producers-aspiraties is of Kanye West die er zijn nieuwe tracks vanuit het niets opgooit, dat rommelige DIY-karakter had zijn charme. Vooral de dance-community is extreem actief op de dienst: je kunt er uurdurende sets van de meest credible dj’s vinden, onuitgebrachte edits die niet op Spotify en Apple Music te vinden zijn en toonaangevende podcasts van bijvoorbeeld Resident Advisor en Dekmantel.

Het verdwijnen van Soundcloud zou een gigantische klap betekenen voor die community, want zo zou in een zucht een gigantisch archief verloren kunnen gaan. Snel alles op Mixcloud en Bandcamp uploaden, dan maar?

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12