3voor12 Groningen

3voor12 Lokaal Draait: Ioana Iorgu, Inge van Calkar en Vortex

Een playlist met de beste muziek, gekozen door de redacties van 3voor12 Lokaal

In de 3voor12 Lokaal Draait staan de tofste releases van opkomende talenten van Nederlandse bodem in één Spotifylijst. Elk van de 18 lokale afdelingen van ons muziekplatform draagt drie nummers aan voor de lijst. Zo ontstaat er een heerlijke playlist met de nieuwste en leukste artiesten uit de regio. Dit is de selectie vanuit Groningen! 

Ioana Iorgu - Ritalin

Ritalin is de nieuwste aanwinst in het repertoire van alternatieve punkrockster Ioana Iorgu. Een donker nummer over, je raadt het al, ritalin. De manier waarop het nummer is opgebouwd doet vermoeden dat Ioana veel naar het album van collega Cashmyra heeft geluisterd, met de spoken word-achtige zang, dominante slaggitaar en rechttoe-rechtaan drumpartijen die erg in dat straatje liggen. Ook het donkere sfeertje dat ermee gecreeërd wordt doet er erg aan denken. Maar Ioana weet daar vervolgens haar eigen draai aan te geven. Vooral haar heldere stem die meteen intrigeerd is opvallend. De zang contrasteert hierdoor mooi met de dikke en donkere gitaarpartij en zorgt dat de tekst meteen goed aankomt. 

Inge van Calkar - Noorderlicht

Ter ere van 75 jaar vrijheid namen diverse Groningse artiesten een speciaal nummer op om stil te staan bij de vrijheid die we nu als vanzelfsprekend ervaren. Een van de opvallendste van deze nummers is Inge van Calkars compositie Noorderlicht. Niet alleen omdat het het enige Nederlandstalige nummer in haar repetoire is, maar ook omdat het op een meeslepende wijze het verhaal verteld van Kornelus Baas en zijn verzetskrant. Een bombastisch nummer dat je patriotische hart sneller laat kloppen. Benieuwd naar de andere bevrijdingsnummers? We zetten ze hier voor je op een rij!

Vortex - Horrible Dolls

Horrible Dolls van metalveteranen Vortex komt uit 1986 en is dus niet echt nieuw te noemen. Toch staat hij in dit lijstje omdat de groep onlangs een videoclip uitbracht voor het nummer. Daarnaast is Horrible Dolls gewoon een heerlijk metalnummer. Bijzonder aanstekelijk en met gierende gitaarsolo's. De videoclip is opgedragen aan de Groningse metallegende Martjo Brongers, die in 2019 overleed. Een mooi gebaar en dus zeker een goede reden om Horrible Dolls weer eens op te zetten! 

3voor12 Lokaal Draait is een samenwerking tussen de vele lokale afdelingen van het muziekplatform. Om de twee weken wordt de lijst bijgewerkt met nieuwe muziek en nieuw lokaal talent. Volg 3voor12 Lokaal op Spotify om niks te missen. Daarnaast hebben we van 3voor12 Groningen ook onze eigen spotify met o.a. de beste nummers van 2020. Dus druk op 'like' en volg ons!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12